Nieuwsberichten

Organisatie

  toon meer nieuws

  Livestreaming tijdens GLOW-festival via GigaNet

  15 november 2019

  VodafoneZiggo heeft een test uitgevoerd met livestreaming op 13 november tijdens het lichtkunstfestival GLOW in Eindhoven. Ondanks de drukte lukte het om opnames van meerdere camera's tegelijkertijd live te streamen naar de cloud, en van daaruit via YouTube te delen met geïnteresseerde kijkers. GigaNet, het gezamenlijke netwerk van Vodafone en Ziggo, wordt gebruikt om deze techniek in te zetten.

  Tijdens de test maakten verschillende cameramensen met hun smartphones opnames van de lichtkunstwerken die in de stad te zien zijn. Een regisseur schakelde de binnenkomende beelden tot een livestream die rechtstreeks was te volgen op YouTube, en op een scherm in poppodium De Effenaar.

  Het festival GLOW is een logische plek voor deze test, omdat VodafoneZiggo en de stad Eindhoven samen nieuwe toepassingen willen ontwikkelen met behulp van 5G-technieken. 'Network slicing' is zo'n technologie die bandbreedte voor een specifieke toepassing kan garanderen. GLOW in Eindhoven is bij uitstek geschikt voor zo'n proef, omdat de vele bezoekers drukte op het mobiele netwerk veroorzaken, en het garanderen van een stabiele livestream daarom een uitdaging is. Deze test gebeurde overigens nog op het 4G-netwerk van VodafoneZiggo.

  Glow-nov-2019-1.jpg

  De livestream voor deze netwerktest werd verzorgd door Camerize. Dit bedrijf biedt een platform om met smartphones en een regie in de cloud meer-camera livestreams te maken van events. Samen met de bedrijven 360⁰ Verbeelding en VodafoneZiggo werken zij aan een nieuwe beleving van popconcerten in De Effenaar. Daarbij worden 2D- en 3D-technieken ingezet. De nieuwe mogelijkheden van 5G spelen hierin een essentiële rol.

  VodafoneZiggo voorziet dat inzet van dergelijke nieuwe technieken kritische toepassingen mogelijk gaat maken, waaronder dus live video-streaming. Maar ook communicatie tussen hulpdiensten, afstandsbediening van voertuigen en drones, aansturing van robots in fabrieken enz. "De test levert ons en onze partners technische en functionele inzichten op", zegt Sander van der Zande van VodafoneZiggo. "Samen werken we eraan om in de toekomst nieuwe, kritische communicatiediensten te kunnen aanbieden aan consumenten, bedrijven en de overheid."

  Lees meer over deze techniek

  Lees meer over GigaNet