Verhalen
Robot haalt zieke kinderen uit isolement

Robot haalt zieke kinderen uit isolement

Contact met school en vrienden via leenrobot van VodafoneZiggo

Kinderen die langdurig ziek zijn, kunnen voortaan via een speciale robot in contact blijven met hun klasgenoten, familie en vriendjes. Zo hoeven ze geen les te missen en kunnen ze zelfs virtueel buitenspelen. Op deze manier wordt voorkomen dat deze kinderen in een sociaal isolement komen. VodafoneZiggo levert de 4G-connectie en leent twintig van deze robots uit aan deze kinderen.

De AV1-robot, bedacht door het Noorse bedrijf No Isolation, zorgt ervoor dat een ziek kind kan deelnemen aan activiteiten in de klas en daarbuiten. Het kleine robotje stuurt de beelden en geluiden rechtstreeks naar de tablet of telefoon van de zieke klasgenoot. Vanaf thuis of ziekenhuis kan hij of zij de robot opdrachten geven en besturen. Via de AV1-robot kan het kind praten, fluisteren en z'n vinger opsteken. Zo ontstaat er interactie die normaal gezien onmogelijk zou zijn, op school, maar ook tijdens speelafspraken, verjaardagen en schoolreisjes.

In Nederland zijn er circa 19.000 kinderen met een langdurig ziekte. Onderzoek wijst uit dat sociale isolatie zeer schadelijk is voor de ontwikkeling van deze kinderen. Daarom stelt de Vodafone Foundation twintig robots beschikbaar, die ze gaat uitlenen aan zulke kinderen door het hele land. De robots zullen regelmatig rouleren, zodat elk jaar tientallen kinderen er gebruik van kunnen maken. Stichting Kind en Ziekenhuis ziet erop toe dat de twintig robots goed worden verdeeld. Op deze manier maakt de Vodafone Foundation een 'Internet of Things'-oplossing bereikbaar voor een grotere groep kinderen.


"De robots halen op een speelse manier de zieke kinderen uit hun isolement. Door contact te hebben met vrienden en klasgenoten voelen ze zich minder eenzaam. Ze maken alle leuke en leerzame momenten gewoon mee", zegt Marieke Dekker, Executive Director External Affairs VodafoneZiggo. "Onze Foundation heeft als doel om uitsluiting in de samenleving tegen te gaan, dus dit project, dat we 'Bondgenoten' noemen, sluit daar goed op aan."

logo_robot_design_zwart
Om scholen, kinderen en ouders kennis te laten maken met de AV1-robot biedt VodafoneZiggo een les aan op scholen. Deze les legt uit hoe de robot werkt en wat hij positief kan bijdragen aan het leven van kinderen met een langdurig ziekte en hun omgeving. Om de (witte) robots leuker te maken voor kinderen, organiseerde VodafoneZiggo een ontwerpwedstrijd, waarbij kinderen hem een nieuw uiterlijk konden geven. De jury riep Maren (10) uit tot winnaar. Haar kleurrijke design komt op de twintig AV1-robots te staan. Ook mocht ze met haar hele klas een bezoek brengen aan het wetenschapsmuseum NEMO in Amsterdam. 

Maren_robot


robot_design_2018

Maren, die later graag designer wil worden, reageert trots: "Dit is leuker dan een prijs winnen. Ik hoop echt dat zieke kinderen die de robot gebruiken, vrolijk worden van mijn ontwerp. Zij hebben natuurlijk een zware tijd. Daarom ben ik begonnen met een tekstballon met "Je kunt het". Daarna heb ik allemaal vrolijke dingen gemaakt, zoals smileys en muzieknoten."

Ouders, docenten of kinderen kunnen een robot AV1 aanvragen op de site van Bondgenoten: www.mijn-bondgenoot.nl.

Lees ook het artikel op de site van Stichting Kind en Ziekenhuis.