Verhalen
Proeftuin voor monteurs

Proeftuin voor monteurs

TEC Campus: Ziggo-trainingsplek in Amsterdam

In de praktijk leer je het meest. Dus heeft VodafoneZiggo een woonhuis laten nabouwen waarin monteurs naar hartenlust kunnen oefenen voordat ze bij klanten op bezoek gaan. Nathalie van der Niet legt uit wat er allemaal valt te leren op de TEC Campus.

TEC staat voor Technical Experience Center. Van buiten af gezien lijkt het een normaal woonhuis, maar schijn bedriegt. In dit pand zijn alle mogelijke technische (klant)situaties nagebootst waar een VodafoneZiggo-monteur mee in aanraking komt in de dagelijkse praktijk. De campus slaat een brug tussen innovatie en realiteit.

Het gehele netwerk is in het klein aangelegd in de TEC Campus. Delen van de vloer en de tuin zijn voorzien van glazen doorkijkjes, zodat je kunt zien waar de kabels lopen. Er is zelfs een spannende escape room toegevoegd, geheel in het thema techniek, tevens in te zetten voor opleidingsdoeleinden.

Primeur: het nieuwste netwerk
"Het is een absolute aanrader voor iedereen die voorop wil lopen qua kennis, vaardigheden en de nieuwste snufjes. Laat je inspireren en uitdagen", zegt Nathalie van der Niet, teamleider Training & Quality bij VodafoneZiggo. "Alle mogelijke technieken zijn vertegenwoordigd: kabel, wifi, glasvezel, mobiel, Internet of Things. De campus heeft ook de primeur van het nieuwe kabelnetwerk Docsis 3.1 dat garant staat voor Gigabitsnelheden."

Bovenal is het de ideale proeftuin voor het technische personeel. "Onze afdeling Installation en maintenance bestaat uit ruim 1.300 mensen, zowel interne als externe collega's. Zij zijn verantwoordelijk voor installatie, service en onderhoud aan ons technische netwerk. Sommige collega's hebben vooral met stekkers en kabels te maken, maar de meeste van hen hebben ook klantcontact. De TEC biedt alles om onze mensen hierop voor te bereiden. Zo komen ze extra goed beslagen ten ijs als ze alle scenario's zo levensecht hebben doorlopen."

Vuurproef
Het uitgangspunt van de campus is om de klantsituatie zo natuurgetrouw mogelijk na te bootsen. "Na gedegen onderzoek en met input van onze collega's is het overduidelijk dat onze mannen het beste leren door levensechte opleidingssituaties", aldus Nathalie. "Hoe nauwkeuriger wij de werkelijkheid kunnen reproduceren, hoe groter het leereffect. We hopen hiermee onze huidige collega's de perfecte vuurproef te geven, maar we denken ook dat het een stuwende kracht zal zijn voor het aantrekken van nieuw personeel."

Uniek concept
Er bestonden al drie technische trainingsruimten, maar het Technical Experience Center is echt "next level", meent Nathalie. "Allereerst is het nadrukkelijker gericht op uiteenlopende praktijksituaties. Maar deze campus biedt zoveel meer dan alleen een opleidingsruimte. Hij is geschikt voor een veel grotere doelgroep dan alleen onze technische staf. Wat begon met een idee voor een trainingsruimte met een binnen- en buitensituatie, is uitgegroeid tot een uniek concept, gesteund en gesponsord door vele afdelingen binnen VodafoneZiggo.

Talentontwikkeling
Zo kunnen we alle nieuwe collega's hier rondleiden om ze een beeld te geven van ons werk. Teams kunnen er werken aan hun onderlinge band door zich op te sluiten in onze escape room. Politici en bedrijven kunnen we laten zien hoe de technieken van de toekomst werken. Er is plek voor seminars en workshops, bijvoorbeeld voor scholieren die ambities hebben in de techniek. Deze bijzondere campus stimuleert talentontwikkeling als nooit tevoren. Hiermee stormen we de toekomst tegemoet."

Werken bij VodafoneZiggo?

Meer weten over ons netwerk?