Nieuwsberichten

Organisatie

  toon meer nieuws

  Zien: Nederlanders besturen raceauto met de kracht van hersenen

  20 juni 2018

  Vodafone toont wereldprimeur met Formula Brain

  Vandaag bestuurden Nederlanders voor het eerst ter wereld een racewagen op afstand met de kracht van hersenactiviteit. De primeur vond plaats tijdens de finale van de Vodafone Formula Brain competitie, waarin finalisten probeerden de snelste tijd neer te zetten op het Midland Circuit in Lelystad. Via het Vodafone 4G-netwerk bestuurden de finalisten een bolide uit de Formula Student competitie.

  Daan Berkhof uit Haarlem zette de snelste tijd neer en mag zich Formula Brain-kampioen noemen.“Ik ben een enorme racefan en om als eerste ooit een raceauto met mijn hersenen te besturen is geweldig. Na de kwalificatie werd ik alleen maar enthousiaster over het idee en om dan ook nog de finale te winnen is natuurlijk prachtig! Ik ben erg benieuwd wat we in de toekomst nog meer met de kracht van onze hersenen aan kunnen sturen en kan niet wachten om het te ervaren.”

  Deelnemers
  Gedurende de afgelopen vier weken konden consumenten zich kwalificeren in regionale kwalificaties. Dit deden zij door een tijd neer te zetten in een virtuele simulatie en zo te bewijzen klaar te zijn voor de echte race. De beste coureurs maakten het verschil met hun bekwaamheid om te focussen en kalm te blijven onder hoge druk. Deze winnaars namen het vandaag tegen elkaar op in de landelijke finale met een echte racewagen.

  Innovatie
  Het doel van Vodafone is om aan te tonen hoe enerverend het is om met de laatste technologieën nieuwe ervaringen te beleven of te ontdekken. “Vodafone omarmt de toekomst. Wij zijn in onze branche voorloper en onderzoeken graag nieuwe technologieën en de rol die ons netwerk speelt in deze ontwikkelingen,” aldus Louise Meijer, Directeur Brand & Communications bij VodafoneZiggo. “Waar het hier om gaat is het op afstand besturen van iets, zonder ledematen of voice control. Deze techniek kan voor veel mensen relevant zijn. Denk bijvoorbeeld aan mensen met een dwarslaesie voor wie dit veiligheid, communicatie of meer vrijheid kan betekenen. Of de entertainmentsector waar het besturen van computerspellen met hersenactiviteit zorgt voor een compleet nieuwe ervaring.”

  Zo werkt het
  De hersenactiviteit van de coureur werd gemeten door een speciale helm. Deze helm neemt hersenactiviteit waar. De kleine elektrische prikkels zijn beïnvloedbaar door sterk te focussen of juist een neutrale breinstatus te bereiken. Hoe sterker de focus van de coureur, hoe harder de auto gaat. Anderzijds geldt hoe neutraler de mentale status, hoe langzamer. Daarnaast is de raceauto uitgerust met een camera die beelden terugstuurt naar de coureur over het 4G netwerk van Vodafone. Die ziet deze beelden real-time, waardoor hij zich daadwerkelijk achter het stuur waant.