Heiende bouwers, voortrazende treinen, gonzende pompen en heuse aardbevingen – de aarde onder onze voeten trilt wat af. Het Groningse Omnidots heeft iets ontwikkeld om die trillingen beter dan ooit te meten. Nauwkeurig en dankzij 5G ook draadloos en snel. Directeur Marko Bolt vertelt.

Omnidots voert een pilot uit binnen 5Groningen, proeftuin voor de nieuwste generatie mobiel internet: 5G. 5Groningen is een initiatief van Economic Board Groningen. Ondernemers en non-profitorganisaties werken hier samen met experts zoals VodafoneZiggo, om toepassingen met 5G te testen.

Meetkoffer
In oude gebouwen zag je vroeger weleens een seismograaf staan. Een apparaat dat onder een glazen stolp de fijnste trillingen in het pand met inkt op een papieren rolletje aftekende. Het probleem van dit soort trillingsmeters was: je moest ernaar toe om de meetresultaten in handen te krijgen. En die apparaten waren erg kostbaar. Net als de volgende generatie meetapparatuur: grote koffers vol elektronica, die metingen op een harde schijf wegschrijven. Als je geluk hebt, zit er een modem in. Anders moet je met een USB-stickje de data gaan ophalen.

Focus
"Dit soort meetapparatuur kan en moet veel beter, vonden mijn compagnons en ik", vertelt Marko Bolt. Uit die overtuiging werd Omnidots geboren. Een bedrijf dat omgevingsfactoren zoals trillingen op een moderne en makkelijke manier meet. Bolt: "Ons eerste product is de Swarm: een handzame, draadloze sensor die zijn meetgegevens meteen naar je toestuurt."

Realtime
Voor alle trillingen die bouwers, transporteurs en de industrie veroorzaken, gelden richtlijnen en normen. Die zijn er om schade en overlast in de omgeving te voorkomen. Hoe eerder je ziet dat normen worden overschreden, hoe meer kans je hebt om schade te beperken. Daarom is het zo belangrijk dat je meetgegevens niet af en toe ophaalt, maar ze direct binnenkrijgt – dag en nacht. Bolt: "Dit kan via ons online platform. Hierop zien onze klanten van moment tot moment wat hun Swarms registreren. Wordt een norm overschreden, dan krijgen ze meteen een seintje. Gevolg is dat ze daarna direct op de locatie kunnen kijken en zo nodig in kunnen grijpen."

omnidots


Pilot
Eind 2017 kwam de Swarm al op de markt. Bolt: "Maar de innovatie gaat natuurlijk door, ook om ons heen. Zoals de komst van 5G. Dit nieuwe netwerk biedt weer veel mooie mogelijkheden voor onze toepassing. Snellere data-overdracht, lage latency (minder vertraging) en een lager energieverbruik." Om deze pluspunten te testen, zette Omnidots een pilot op met 5Groningen. Het resultaat is een samenwerkingsproject met MUG Ingenieursbureau, de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en VodafoneZiggo. Bolt: "De MUG combineert onze data, die via NB-IoT verzonden wordt, met andere meetgegevens en beschikbare informatie over een gebouw en de ondergrond. Zo kunnen ze locaties heel exact monitoren."

Proefkerk
Deze pilot test 5G via een bijzonder project. Bolt: "Ons proefkonijn is de Walfriduskerk in het Groningse Bedum. Geen zorgen, de mooie kerk – met befaamde schuine toren – loopt er geen risico door. Integendeel zelfs. Mocht zich een aardbeving voordoen, dan zien we het meteen." De kerk is uitgerust met vijf Swarms. Allemaal zijn ze via NB-IoT verbonden aan de servers van de RUG. Bolt: "Zij sturen de data weer door naar ons platform en dat van MUG. Tot nu toe loopt alles op rolletjes. De techniek werkt goed, de verbinding is stabiel, net als de grondvesten onder de toren."

Uitrol
Bolt is enthousiast over zijn product, en over de toekomst: "Die ziet er rooskleurig uit, denken wij. We werken al veel over de grens, in Europa en Azië. Het mooie is, er kan nog zoveel meer met onze technieken. Zeker als we verder gaan opschalen en de sensoren goedkoper worden. Verder gaan we andere typen sensoren toevoegen, onze instrumenten verfijnen en de data toegankelijker maken voor onze klanten. De uitrol van het internationaal erkende 5G kan daar veel aan bijdragen."

Relevant
Jarmo Wilkens werkt namens VodafoneZiggo mee aan het project. Hij is enthousiast: "Een leuke case, die ook relevant is voor deze omgeving. De technologie kan helpen om de problemen in de bodem van Groningen zichtbaar en daarmee beter beheersbaar te maken. Daar dragen we graag aan bij. Ook de internationale vraag naar sensoren van Omnidots maakt het voor ons interessant om de samenwerking na de testfase voort te zetten."

Lees meer over 5Groningen