Welke invloed heeft digitalisering op de stedenbouw van de toekomst? VodafoneZiggo werkt nauw samen met gemeenten, bedrijven en onderwijs om antwoord op deze vraag te krijgen. Dat leverde inmiddels een handboek, een berg concrete plannen en 5G-initiatieven op.

"Een slimme stad bouwen. Het klinkt futuristisch, maar is van alle tijden. De Romeinen deden het al met aquaducten, wij 150 jaar geleden met elektriciteit. Nu doen we dat met het internet. Altijd is de impact groot. Nu doordat we continu met elkaar zijn verbonden", vertelt Jan Willem Wesselink, programmamanager bij de Future City Foundation (FCF).

Om te ontdekken wat die continue verbondenheid voor de stad en haar burgers betekent, maakte De FCF het boek 'Een slimme stad zo doe je dat'. 26 partners werkten eraan mee: gemeenten, kennisinstellingen en bedrijven, waaronder VodafoneZiggo. "Het handboek is een uitnodiging aan gemeenten en stedenbouwers om de slimme, digitale stad te realiseren waar iedereen zich thuis voelt."

Verbonden, flexibel en zinvol
"Met alleen internet ben je er niet", stelt René Visser. Hij is external relations manager bij VodafoneZiggo en betrokken bij het boek. "Samen bouwen we aan de stad van morgen. FCF heeft alle partijen samengebracht. Dit boek is het startschot: we slaan de handen ineen om de leefbaarheid in de stad te verbeteren. Het zal om een mix van toepassingen gaan. Denk aan verbonden leenfietsen, een slimme pakketdienst en regentonnen die hemelwater over de stad verspreiden. Maar ook sensoren die afwijkend gedrag meten, een intelligent fijnstoffilter en tools die data-uitwisseling onder burgers makkelijk maken. De mogelijkheden zijn eindeloos: wij moeten samen bepalen wat een stad werkelijk duurzaam, democratisch, flexibel en betekenisvol maakt."

Gigabit en 5G
Welke rol pakt VodafoneZiggo? "Ons netwerk is een belangrijke basis voor een digitale stad. Met slimme toepassingen stijgt namelijk de databehoefte. Dus moet ook het netwerk een grotere capaciteit en grotere snelheden aan kunnen", zegt René. "Daar zijn we op voorbereid. In 2020 komt gigabit-internet beschikbaar voor tweederde van onze klanten in Nederland. Daarnaast komt in Eindhoven een 5G Hub. Daar werken we in co-creatie naar resultaten met nieuwe technologieën en innovatieve toepassingen. Dat doen we in samenwerking met Ericsson, Brainport, High Tech Campus, Philips, PSV, poppodium de Effenaar en andere partners. Ook in Hilversum ontwikkelen we toepassingen voor een leefbare stad, samen met de gemeente, innovatieve bedrijven zoals Atos en onderwijsinstellingen. Kortom, je hebt elkaar hard nodig."

Kansen verzilveren
"We leven in een fantastische tijd. Door digitalisering en technologisering staan het functioneren van onze regio's, steden en dorpen ter discussie", legt Jan-Willem uit. "Samen kunnen we problemen oplossen en kansen verzilveren. Door elkaar te inspireren, van elkaar te leren en samen nieuwe oplossingen te ontwikkelen. Zo treden we samen in de voetsporen van iedereen die door de eeuwen heen heeft gebouwd aan een leefbaardere stad."

Nieuwsgierig? Download het boek 'Een slimme stad, zo doe je dat'