Verhalen
"Een ramp moet je oefenen"

"Een ramp moet je oefenen"

Crisisoefening rond nep-aardbeving

Een hevige aardbeving deed Groningen op zijn grondvesten schudden. Althans, in het spannende scenario dat werd nagespeeld tijdens een grootschalige rampoefening waarin VodafoneZiggo een bescheiden rol speelde. "Binnen korte tijd kregen we een wifi-netwerk in de lucht."

Regelmatig komen het leger, hulpdiensten, veiligheidsregio's en het bedrijfsleven samen om te oefenen wat er moet gebeuren bij een ramp met nationale impact. In 2016 beschreef het fictieve scenario een hevige overstroming in Marken door een doorgebroken dijk. Eind november 2018 speelden ze een hevige aardbeving in Groningen na. Er kwamen soldaten, hulpverleners, technici, figuranten, vrachtwagens, helikopters, noodvoorzieningen en aan te pas.


"Nederland verbetert haar weerbaarheid op dreigingen door samen met crisispartners op gezette tijden gezamenlijk te oefenen", legt crisismanager Piet Voesten van VodafoneZiggo uit. "Gelukkig zijn nationale rampen in Nederland niet aan de orde van de dag. Tegelijkertijd geldt: wat je niet vaak doet, doe je niet vaak goed. Dus participeert VodafoneZiggo regelmatig in nationale oefeningen. Zo testen we onze crisisprocedures en noodsystemen, maar ook het improviserend vermogen van onze collega's. Bovendien leren we steeds beter communiceren met alle betrokken partijen, zoals politie, brandweer, het leger en het Rode Kruis."


Levensbelang
VodafoneZiggo had drie onderdelen tijdens deze oefening: communicatie herstellen, een afgesloten gebied inkomen en crisispartners informeren. "Gedurende de chaos is het soms lastig om focus te houden op je eigen taak. Tijdens de oefening kwamen bijvoorbeeld fictieve gewonden zich melden bij onze technische post. Natuurlijk zegt je gevoel op zo'n moment dat je hen te hulp moet schieten. Toch moesten onze monteurs gericht blijven op hun hoofddoel: mobiele en vaste verbindingen mogelijk maken. Vertraging op dat vlak zou nog meer slachtoffers opleveren. Prioriteiten stellen is in zulke situaties van levensbelang. Dat hadden onze collega's goed door, ze verloren hun missie geen moment uit het oog. Uiteindelijk lukte het om binnen zeer korte tijd, via de satelliet, een lokaal wifi-netwerk neer te zetten voor hulpverleners en de lokale bevolking."

Foto's: Defensie