Verhalen
Smartphone steeds vaker doelwit van cybercriminelen

Smartphone steeds vaker doelwit van cybercriminelen

Huidige beveiliging laat te wensen over

De beveiliging van pc’s en notebooks is tegenwoordig goed geregeld. Daarom vallen cybercriminelen steeds vaker de smartphone aan, om op die manier toegang te krijgen tot waardevolle data. Veel gebruikers zijn zich nog niet goed bewust van dit gevaar. Vodafone Business werkt daarom samen met Lookout om deze bedreigingen in een vroeg stadium te herkennen èn uit te schakelen.

In het Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum organiseerden Vodafone Business en Lookout onlangs een bijeenkomst over mobiele security. Dit onderwerp is actueler dan ooit nu mobiele communicatie volledig verankerd is in het zakelijk verkeer. De beveiliging van de gebruikte apparatuur laat echter nogal wat te wensen over.

Dreiging via bekende namen
Tegelijkertijd groeien de aanvallen op telefoons exponentieel. Steeds vaker halen aanvallen van cybercriminelen op smartphones het nieuws. Erg veel moeite hoeven zij er vaak niet voor te doen. Een simpel sms- of Whatsapp-bericht sturen met een malafide link blijkt voldoende. Wanneer dat korte bericht er geloofwaardig genoeg uitziet, soms met de naam van een bekende als afzender, blijken veel mensen zonder verder na te denken op de link te tikken.

En dan is het te laat, want de malware staat vervolgens direct op de smartphone. Dat organisaties en gebruikers nog nauwelijks bekend zijn met deze vorm van phishing blijkt uit de database van Lookout: meer dan de helft van alle gebruikers klikt op de gevaarlijke links. Volgens Lookout heeft 10% van alle mobiele gebruikers dagelijks te maken met phishing-aanvallen.

Malafide apps
Alle reden dus voor meer bescherming van de zakelijke smartphone dan nu het geval is. Vodafone Business en Lookout bieden daarom MTD aan, ofwel Mobile Threat Defence. Lookout is al meer dan tien jaar actief op het gebied van mobiele security, en heeft in die tijd meer dan 70 miljoen apps geanalyseerd.

Dankzij een database van meer dan 163 miljoen toestellen die fungeren als sensoren worden per dag 90.000 apps toegevoegd aan deze database. Hiermee kunnen de analisten van Lookout de vinger aan de pols houden bij de ontwikkeling van bedreigingen door malafide apps.

Schrikken
Brandon Vogel, Managed Mobility & Security bij Vodafone: “Als marktleider op het gebied van connectiviteit en mobiele communicatie vinden wij het cruciaal om dergelijke sessies te organiseren, om mensen te informeren over de gevaren van mobiele cybercrime. Dat dit aansloeg bleek wel uit de reacties, voor veel van de aanwezigen was het een eye opener. Ze wisten niet dat hackers zo makkelijk toegang konden krijgen tot een smartphone.” Het bij elkaar komen heeft dus zeker nut gehad, Brandon vult aan: “Er waren bijvoorbeeld een paar vertegenwoordigers van gemeenten die er zo van schrokken dat zij gelijk een vervolgafspraak wilden om er meer over te horen. Ik werk nu al een aantal jaren in deze markt, maar ik schrik nog steeds van wat hackers kunnen.”

VodafoneZiggo vindt het belangrijk dat bedrijven bewust zijn van de gevaren rondom de beveiliging van hun zakelijke mobiele apparaten en adviseert graag over veilige mobiliteit.