Verhalen
"Wij spelen een vitale rol in bereikbaarheid"

"Wij spelen een vitale rol in bereikbaarheid"

Rampoefening: dijkdoorbraak bij Marken

Een hevige storm heeft de dijk doorgebroken bij Marken. Heel de stad staat blank, mensen zijn in gevaar en de noodsituatie is afgeroepen. Althans, dat rampscenario werd nagespeeld in november 2016. Ziggo had een bescheiden rol in de rampoefening.

Regelmatig komen het leger, hulpdiensten, veiligheidsregio's en het bedrijfsleven samen om te oefenen wat er moet gebeuren bij een ramp met nationale impact. In 2016 beschreef het fictieve scenario een hevige overstroming in Marken door een doorgebroken dijk. Het werd een schouwspel van rondvliegende helikopters, vele hulpverleners en talloze figuranten die in gevaar leken.

Goed bereikbaar
Welke rol speelde Ziggo? Piet Voesten, business continuity officer VodafoneZiggo: "In geval van rampen, is communicatie belangrijker dan ooit. Maar hoe zorgen we er dan voor dat we geen overbelasting krijgen? En wie kan regelen dat politie, brandweer en ambulance goed bereikbaar blijven? Wij en de telecomsector in brede zin, spelen een vitale rol in Nederland als het gaat om communicatie en bereikbaarheid. Voorkomen van uitval is natuurlijk prioriteit nummer 1, maar als er onverhoopt toch storingen optreden, dan regelen we supersnel een oplossing. 

Noodcontainer
In zo'n geval moet er stel op sprong een vrachtwagen uitrukken met daarop een noodcontainer vol computers, routers en kabels. "Dit gebeurt gelukkig zelden en meestal kunnen andere technische locaties geautomatiseerd de functie van de getroffen locatie overnemen." De laatste keer dat zo'n vrachtwagen uit de startblokken schoot, was in 2014 toen door een grote brand in Oss allerlei systemen uitvielen. Toen lukte het ons om binnen enkele uren alles weer op de rit te hebben."

Extra check
In dit fictieve scenario, waarbij Marken overstroomde, was het natuurlijk niet logisch om de units neer te zetten. Immers: alle inwoners waren zogenaamd geëvacueerd en hadden dus geen diensten nodig. Toch heeft de afdeling Business Continuity Management (BCM) deze landelijke test aangegrepen om te checken of alle systemen, apparaten en vastgelegde afspraken in orde waren.

Foto's: © Defensie