5G uitgelegd in 500 woorden

Wat is het, wat kan het, wat levert het jou op?

5G: je hoort iedereen erover, maar wat ís het nou precies en welke veranderingen brengt het met zich mee? VodafoneZiggo geeft kort en krachtig antwoord.

5G is de vijfde generatie mobiele netwerken. In feite is het een nieuw protocol om slimmer, efficiënter en sneller datapakketjes te versturen via radiosignalen. Na 2G (bellen), 3G (bellen en internetten), 4G (sneller en stabieler bellen, internetten en streamen) is het nu tijd voor een nieuwe stap.

Sneller, stabieler, sterker
Het toekomstbeeld van 5G is veelbelovend. De 5G-technologie zal op termijn zorgen voor razendsnel internet. Ja, echt tot wel tien keer vlugger dan de vierde generatie. Ook is het netwerk nog stabieler dan zijn voorganger: minder storingen dus. Dat is natuurlijk fijn voor consumenten, maar vooral ook de zorg, de industrie en zelfrijdende voertuigen zullen daarvan profiteren. Uiteindelijk zal 5G de standaard zijn voor alle technieken die we steeds massaler gebruiken: streamen, downloaden, online gamen. Waar we vroeger in gesprekken en games nog wel eens vertraging opliepen of een 'glitch' tegenkwamen, zal die ervaring richting de toekomst steeds fijner verlopen.

Evolutie

Maar 5G is geen revolutie, eerder een evolutie. Stap voor stap gaan we over naar deze nieuwe ervaring. Allereerst zal het tijd kosten voordat heel Nederland 5G-bereik heeft.

Vodafone lanceerde – als eerste in Nederland – eind april volwaardig 5G via ons eigen mobiele netwerk. Andere telecombedrijven volgden later. Klanten kunnen pas gebruikmaken van 5G als zij een toestel én abonnement hebben, dat 5G ondersteunt.

We hebben apparatuur in ons netwerk vernieuwd en voorzien van nieuwe software, zodat we zowel 4G als 5G kunnen doorgeven. Dat levert pieksnelheden tot 1 GB per seconde op. De reactietijd, bijvoorbeeld bij games, zal met zo'n 30 procent verbeteren: van gemiddeld rond de 30 milliseconden op 4G tot onder 20 milliseconden op 5G.

Twee talen, één frequentie
Hoe werkt deze techniek precies? Voor de 5G verbinding maakt VodafoneZiggo gebruik van 'Dynamic Spectrum Sharing' (DSS). Met deze technologie van onze partner Ericsson kan ons netwerk hetzelfde spectrum gebruiken voor 4G- én 5G-verbindingen. De techniek spreekt in feite 'twee talen' in dezelfde frequentieband. Het slimme netwerk kiest daarbij razendsnel voor 4G of 5G, afhankelijk van de mogelijkheden van het toestel. Buiten 5G-dekkingsgebied schakelt het mobieltje automatisch over naar 4G. Zodra er nieuwe frequenties beschikbaar komen, dan worden die toegevoegd, zodat klanten doorlopend verdere verbeteringen zullen ervaren. Zo investeren we continu in GigaNet, het krachtige netwerk van Vodafone en Ziggo, waar 5G onderdeel van uitmaakt.

Vitale verbindingen
Meer dan ooit beseffen we hoe vitaal verbindingen zijn in onze samenleving. De inzet van nieuwe 5G-technologie biedt daarbij gaandeweg meer capaciteit, stabiliteit en verrassende mobiele toepassingen voor consumenten, overheid en het bedrijfsleven. Mobiel internetten en downloaden gaan straks razendsnel met 5G. Realtime multiplayer-games spelen op smartphones wordt werkelijkheid. Daarnaast opent 5G nieuwe perspectieven voor sectoren en technieken, zoals landbouw, medische zorg, slimme steden en Internet of Things (IoT). 5G: ben jij er klaar voor?