Livestreaming wordt simpele rekensom

Betere beeldkwaliteit met 5G

Wanneer Camerize een festival als Lowlands livestreamt, kan het gebeuren dat de verbinding met één of meer camera's uitvalt. De capaciteit van 4G is beperkt en het massaal aanwezige publiek maakt ook volop gebruik van het netwerk. Met 5G wordt de betrouwbaarheid hoger. Livestreaming wordt een simpele rekensom: "50 Mbit beschikbaar? Dan kunnen we vijf camera's inzetten."

Camerize voert een pilot uit als onderdeel van 5Groningen. Dit is de proeftuin voor de nieuwste generatie mobiel internet: 5G. 5Groningen is een initiatief van Economic Board Groningen. Ondernemers en non-profitorganisaties werken hierin samen met experts als VodafoneZiggo om diverse toepassingen van 5G te testen.

Livestream is soms een black box
Martinus Meiborg richtte in 2010 het bedrijf Camerize op. "Wij verzorgen meer-cameraregie in de cloud met smartphones. Dat wil zeggen dat we meerdere telefoons als camera inzetten om beelden uit te zenden via internet of een omroep, bijvoorbeeld op een festival. Daarbij zijn we voor de beeldkwaliteit afhankelijk van de beschikbare bandbreedte. Hoe hoger de bandbreedte, hoe beter de kwaliteit. Als het publiek tegelijkertijd veel foto's en filmpjes op sociale media zet, beïnvloedt dat onze livestream. Dan krijg je schokkerige beelden. We hebben bij een triathlon in Amsterdam meegemaakt dat een cameraverbinding helemaal uitvalt. Daar kunnen we op zo'n moment niets aan doen, wat dat betreft is het mobiele netwerk een black box."

Van aanname naar rekensom
Met 5G wordt livestreamen een stuk betrouwbaarder. "We kunnen afspraken maken met de provider over de bandbreedte en de meest geschikte resolutie kiezen. Als de provider aangeeft dat er voor een uitzending op dinsdagavond tussen 21.00 en 23.00 uur 50 Mbit beschikbaar is, dan levert dat voor ons een eenvoudige rekensom op. Als we 10 Mbit nodig hebben per camera, kunnen we dus vijf camera's inzetten. Het grootste voordeel is dat de kwaliteit daarmee gegarandeerd is. We kunnen onze klanten dus een beter en stabieler product aanbieden."

Uitzendingen maken met Havenstad FM
Om die garantie van 5G te kunnen testen, gaat Camerize samen met Havenstad FM in Delfzijl uitzendingen maken. "Ons product is sowieso al heel geschikt voor lokale omroepen. Ze hoeven immers geen dure apparatuur aan te schaffen om toch een kwalitatief goede tv-uitzending te kunnen maken. Vanaf september hopen we te kunnen starten. Voor die tijd werken we aan de technische voorbereiding. Zo moeten we software maken om via 5G met de provider te kunnen communiceren. We gaan gedurende een half jaar uitzenden en kijken dan vooral hoe het netwerk zich houdt. Wat gebeurt er met de bandbreedte als we er een veeleisende netdienst naast zetten? Dat soort dingen gaan we testen."

Samen met VodafoneZiggo
VodafoneZiggo levert de 5G-diensten voor deze pilot. Jarmo Wilkens, adviseur van VodafoneZiggo bij 5Groningen: "Voor deze pilot werken we samen met TNO. Die heeft de techniek ontwikkeld om een deel van het netwerk beschikbaar te kunnen stellen. Network slicing heet dat. Met die techniek gaat Camerize in Delfzijl aan de slag. Voor hun gebruikers betekent deze techniek veel voor de kwaliteit van hun uitzendingen. Voor VodafoneZiggo kan network slicing een interessant nieuw product worden."