5G: waar gaat dat heen?

De techniek van 5G scheurt in volle vaart richting de toekomst. VodafoneZiggo legt uit welke mijlpalen we al gepasseerd zijn en schetst de route naar het eindpunt.

De komst van 5G wakkert bij sommigen de discussie aan over de risico's van straling. Daarom zetten we enkele feiten op een rij.

blog - 3 min

Lees dit verhaal

Meer weten?

Volg ons ook op LinkedIn en Twitter en blijf op de hoogte van nieuws, achtergronden en aankomende edities van ons magazine.

5 min

Connect De weg naar 5G

Wat is 5G en wat kan je ermee?

De sleutel naar de zelf rijdende auto en landbouw-drones

Na 3G en 4G is 5G de volgende generatie mobiele communicatie. 5G is echter meer dan alleen "een sneller en beter 4G". Ontdek welke evolutie we tegemoet gaan.

5G is zó ontworpen dat het hogere snelheden en meer capaciteit biedt, maar vooral ook de vertraging tussen het zenden en ontvangen van data ('latency') haast onmerkbaar maakt. De verhoogde snelheid en capaciteit zorgen er in feite voor dat we overgaan van een 80 km-provincieweg naar een wijdvertakte tienbaans snelweg waar je 130 kilometer per uur mag rijden. De uiterst korte responstijd maakt bijvoorbeeld dat zelfrijdende auto's, bussen en vrachtwagens werkelijkheid kunnen worden. Zulke voertuigen kunnen alleen functioneren als ze constant met elkaar communiceren.

Nieuwe techniek, lange adem
Wereldwijd wordt nu al gewerkt aan het ontwikkelen van 5G-applicaties en het bouwen van bijbehorende netwerken. 5G is een nieuwe techniek die een lange adem nodig heeft. Het betreft geen revolutie van de ene op de andere dag, maar eerder een evolutie. Business cases zijn nog in ontwikkeling en het uitrollen (door de telecomaanbieders) gaat veel tijd en vooral veel geld kosten. Dus moeten bedrijven, kennisinstellingen, overheden en andere partijen nauwer samenwerken om heel Nederland te voorzien van 5G.

Spectrum vrijmaken
Voor Nederland geldt bovendien nog een uitdaging: om 5G te introduceren is er meer ruimte nodig om radiogolven te versturen. Het spectrum aan radiogolven is verdeeld in frequentieblokken. De meeste daarvan zijn in gebruik bij telecom- en mediabedrijven. De 3,5 GHz frequentieband, essentieel voor 5G, wordt In Nederland echter gebruikt door de veiligheidsdiensten. Hierdoor kunnen andere partijen boven de denkbeeldige lijn Amsterdam-Zwolle nog geen gebruik maken van deze frequenties.

Opsporingsdienst
Het kabinet heeft recent gezegd dat het grondstation van de opsporingsdienst in Burum (Friesland) moet verhuizen, om de 3,5 GHz frequentieband vrij te maken voor 5G. Pas nadat dit is gebeurd en spectrum (ruimte in de radiogolven) is vrijgemaakt en geveild, is de introductie van volwaardig 5G mogelijk met de 3,5GHz band. In Europees verband is afgesproken dat dit in 2020 zou moeten gebeuren; die deadline haalt Nederland niet. De deadline voor de 700 MHz frequentieband (die ook 5G mogelijk maakt) probeert Nederland wél te halen. De veiling hiervoor staat momenteel gepland voor het eerste kwartaal van 2020, met de bedoeling dat telecombedrijven het spectrum vanaf 1 juli 2020 kunnen inzetten.

Proefprojecten
VodafoneZiggo is overtuigd van de nieuwe mogelijkheden en toepassingen van 5G. Wij stimuleren de ontwikkeling van businesscases door proefprojecten op te zetten, bijvoorbeeld binnen het samenwerkingsverband 5Groningen. In het najaar van 2019 starten we met 5G-pilots in de gemeente Eindhoven, samen met Ericsson en andere hi-tech bedrijven in de regio.

Daarnaast zetten we in onze politieke lobby in op het sneller beschikbaar komen van voldoende spectrum in de 3,5 GHz band en op gunstige veilingvoorwaarden. Want om de beoogde 5G-snelheden waar te maken heeft een telecomaanbieder in de 3.400-3.800 Mhz frequentieband blokken nodig om dit technisch goed en kosten-efficiënt te doen.

Het gaat dus nog enkele jaren duren voordat we in heel Nederland volwaardig 5G hebben. De ontwikkelingen buiten Nederland gaan echter snel en ook buiten Europa zijn de VS en China druk bezig met 5G. Daar willen we niet te zeer op achterlopen om maximaal gebruik te maken van het economische potentieel van 5G.

Wat wil VodafoneZiggo met 5G?
5G heeft unieke eigenschappen die vele nieuwe toepassingen mogelijk maken. Met zelfrijdende voertuigen zullen in steden veel minder parkeerplaatsen nodig zijn en komt er meer ruimte voor groenvoorziening. Met drones wordt 'smart farming' mogelijk en hoeven we minder pesticiden en water te gebruiken bij het verbouwen van gewassen. Artsen kunnen op termijn een diagnose stellen of zelfs een operatie uitvoeren zonder aanwezig te zijn op dezelfde plek als de patiënt.

Het ontwikkelen van deze toepassingen zal echter veel tijd en geld kosten, en ook de uitrol van 5G zal forse investeringen vergen. VodafoneZiggo gelooft in het potentieel van 5G en is aan het onderzoeken welke technieken aansluiten bij de internationale praktijk en bij de bedrijfsdoelen van onze klanten.

Twee ontwikkelingen die we met extra aandacht volgen, zijn 'network slicing' en 'edge computing'. Die eerste techniek maakt het mogelijk om één netwerkverbinding als het ware te verdelen in 'plakjes', zodat je verschillende gebruikers op hetzelfde moment verschillende bandbreedtes biedt. Op die manier kun je bijvoorbeeld een bepaalde snelheid of capaciteit garanderen voor kritische toepassingen, zoals hulpdiensten of het besturen van robots in een ziekenhuis. Vergelijk het met de spitstrook (of vluchtstrook) op een snelweg, waarover bepaalde voertuigen (in noodgevallen) voorrang krijgen.

'Edge computing' is een manier om het dataverkeer van apparaten te stroomlijnen. Het gaat daarbij om connecties via het Internet of Things (IoT), waar bijvoorbeeld huishoudelijke apparaten gegevens uitwisselen met elkaar of verbonden zijn met internet. Door de data-verzameling van deze machines dicht bij de bron te laten plaatsvinden (en pas daarna door te sturen naar een centrale opslagruimtes of de cloud), lukt het om deze analyses real-time aanbieden, zonder tijdverlies.

Het is zeker dat 5G nu al niet meer is weg te denken en onze maatschappij veel goeds gaat brengen. Hóe die ontwikkeling er precies uit gaat zien, blijft de vraag. VodafoneZiggo onderzoekt nu hoe haalbaar allerlei toepassingen zijn en bereidt zich daarmee, samen met klanten, voor op het netwerk van de toekomst.

VZ

VodafoneZiggoVodafoneZiggo

Share this article