Opkomst van IoT

Marcel Kool over de ontwikkeling van Internet of Things

'Internet of Things' (IoT), de technologie die producten met internet verbindt, is sterk in opkomst. Hoe komt dat? En waar gaat het heen? IoT-specialist Marcel Kool blikt terug én vooruit in de tijd.

Een paar jaar geleden kwam IoT plotseling op, zo leek het. Alsof het uit de hemel gevallen was. Dat was natuurlijk niet zo. Marcel Kool: "Een belangrijke reden dat de technologie zo bekend werd, is de naam 'Internet of Things'. Het is een term die voor een breed publiek toegankelijk is. Niet omdat hij nou zo duidelijk is, want dat is 'ie niet. Wel omdat hij je nieuwsgierig maakt en uitdaagt om er zelf een beeld bij te vormen. Zo heeft iedereen weer zijn eigen ideeën over wat er met die things bedoeld wordt. En dit past perfect bij het nog grotendeels onbeschilderde canvas waarover IoT beschikt."

Machine-to-Meterkast
Vóór de pakkende naam de wereld veroverde, werd er al volop aan de achterliggende technologie gewerkt. Marcel: "Ook door mij. Alleen onder namen die een stuk minder sexy waren. 'telemetrie' bijvoorbeeld, en daarna 'Machine-to-Machine-communicatie', ofwel M2M. Andere termen, zelfde essentie: apparaten die informatie uitwisselen zonder menselijke tussenkomst."

Pioniers
Telemetrie bestaat al sinds het begin van deze eeuw. Pioniers uit die tijd gebruikten geen internet, maar telefoonlijnen en radiogolven om informatie te verzamelen. "Waarvan? Mijn allereerste ervaringen zijn verbonden met de meterkast. Bij Libertel werkten we aan een systeem om water- en energieverbruik volautomatisch te meten. Nu zijn er drie miljoen huishoudens in Nederland mee uitgerust."

Frisse focus
Libertel werd Vodafone, en dat werd VodafoneZiggo. "In die transitie besloten we de term M2M los te laten, en IoT te omarmen. Deze nieuwe term bracht ook een andere focus met zich mee. Waar M2M grotendeels op efficiëntere kosten gericht was, benadrukten we met IoT het mogelijk maken van nieuwe businessmodellen."

Van los lampje naar systeem
Het werkte, en bracht een stroom aan innovatieve, vaak spectaculaire toepassingen op gang. Zowel voor kleine start-ups als voor hele grote bedrijven. Marcel: "Philips verkoopt steeds meer verlichting als dienst, in plaats van losse lampjes. Door alle verlichting in een gebouw of buitengebied te voorzien van slimme draagconstructies, ontstaat een op afstand beheersbaar systeem. Zo kun je kapotte lampen detecteren en oude preventief vervangen. Bij calamiteiten zet je extra verlichting aan, en is het rustig, dan kun je juist gericht dimmen. Het resultaat: de kwaliteit en leefbaarheid gaan omhoog terwijl het energieverbruik daalt."

IoT vandaag
"Nog een voorbeeld: elke nieuwe auto is tegenwoordig verbonden met internet. Handig voor navigatie, filmpjes kijken op de achterbank en om een noodoproep te plaatsen als er iets aan de hand is. Ook het aantal e-bikes neemt een enorme vlucht in Nederland. Die zijn zo goed als allemaal verbonden met internet. Zo vindt de gebruiker zijn fiets altijd terug. Een fietsendief heeft hierdoor dus ook een nieuw businessmodel nodig. Net als fietsenmakers en -handelaars. Zij zien wanneer een fiets aan onderhoud toe is en kunnen bijvoorbeeld inschatten of een klant zijn fiets ontgroeid is. Tijd voor een mooie aanbieding. Op basis van al dit soort data gaan bedrijven zich heel anders organiseren."

IoT van de toekomst
"Ach", zegt Marcel, "ik kan nog tientallen interessante IoT-projecten noemen, die nieuwe perspectieven bieden en hele sectoren op hun kop zetten. Maar hoe fascinerend ze ook zijn, nu staan die projecten nog op zichzelf. Het wordt nog véél boeiender als ze verbonden raken. Stel je voor dat álle weggebruikers onderdeel worden van een overkoepelend systeem, zodat de logistiek van een hele stad op rolletjes loopt. Dat is de stip op onze horizon, en die noemen we Smart Cities. Het duurt nog even, maar ik ben ervan overtuigd dat IoT straks hele steden als uurwerkjes laat functioneren. De voordelen zijn enorm, let maar op. Alles wordt efficiënter, goedkoper, veiliger, comfortabeler en duurzamer."