Nieuwsberichten

Organisatie

  toon meer nieuws

  Brandstichting zendmasten is risico voor bereikbaarheid

  15 april 2020

  Sinds begin april zijn de Nederlandse mobiele operators (KPN, T-Mobile, VodafoneZiggo) geconfronteerd met meerdere gevallen van brandstichting bij zendmasten.

  Dit soort sabotage heeft gevolgen voor de mobiele dekking in een regio waarbij het risico ontstaat dat ook hulpdiensten regionaal onbereikbaar zijn bij een oproep per mobiele telefoon, met alle gevolgen van dien. Minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid noemde het in brand steken van zendmasten daarom 'een aanval op onze hulpdiensten en daarmee onze samenleving.'

  De beschikbaarheid van een betrouwbare digitale infrastructuur is van essentieel belang. Dat geldt in algemene zin maar vooral in deze tijd waarin de verbindingen hard nodig zijn om mensen, bedrijven en zorginstellingen verbonden te houden. Het mobiele netwerk is meer dan ooit onmisbaar voor Nederland.

  De Nederlandse mobiele operators, verenigd in Monet, vinden het onacceptabel en te gek voor woorden dat moedwillig mobiele zendmasten worden vernield. Alle voorvallen zijn gemeld bij de relevante autoriteiten en er is aangifte gedaan. De politie verricht onderzoek en mede in verband daarmee doen de mobiele operators geen nadere mededelingen.

  In het tv-programma 'Opsporing verzocht' van dinsdag 14 april is aandacht besteed aan dit vandalisme en alertheid gevraagd van het publiek. Het item is hier terug te zien.