- 17% meer mobiele data gebruikt tov vorige jaarwisseling
- Verbruik data op vaste netwerk blijft gelijk
- Dalende trend bellen & sms zet door

Vannacht proostte Nederland massaal op het nieuwe jaar via de digitale snelweg van VodafoneZiggo. In totaal verbruikten klanten van het mobiele netwerk van Vodafone vannacht 17% meer mobiele data dan tijdens vorige jaarwisseling. De hoogste piek in het verbruik was tussen 00.00 en 00.10 uur. Ook op het vaste netwerk van Ziggo werd in dit tijdsframe een piek gemeten. De populariteit voor traditioneel bellen en sms’en nam wederom af.

Vannacht is door klanten van het mobiele netwerk van Vodafone 17,31% meer data verbruikt ten opzichte van vorig jaar. Het piekmoment van het verbruik besloeg 10 minuten en lag direct na middernacht. De vele nieuwjaarswensen zorgden voor drukte op het mobiele netwerk, maar deze piek werd soepel verwerkt. 

Populariteit bellen en sms neemt af
In de afgelopen jaren neemt het gebruik van belminuten tijdens de jaarwisseling steeds verder af.  Ook dit jaar kozen klanten in lijn met deze trend tijdens de jaarwisseling minder voor traditioneel bellen. Het aantal mobiele telefoongesprekken daalde met 15% ten opzichte van vorig jaar.

Hoewel uit de meest recente Telecommonitor van de ACM blijkt dat Nederland in het tweede kwartaal iets meer gebruik maakte van het versturen van sms-berichten, is deze stijging tijdens deze jaarwisseling niet terug te zien. In totaal verstuurden onze klanten tussen 22.00 en 04.00 uur 4% minder sms-berichten dan tijdens de vorige jaarwisseling.

Gebruik vast netwerk Ziggo blijft gelijk
Rond middernacht verstuurden klanten de meeste nieuwjaarswensen via het vaste netwerk van Ziggo. Hoewel de piek in het verbruik rond middernacht gelijk was aan die van vorig jaar, is het verbruik in de afgelopen vier jaar bijna verdubbeld. De afgelopen twee jaar lag dit namelijk 95% hoger dan op 1 januari 2020.

Sport blijft recordhouder vaste Ziggo-netwerk
De échte records in het gebruik van data op de netwerken van VodafoneZiggo zijn ook dit jaar weer  bereikt tijdens sport-events. De hoogste pieken in het mobiele dataverkeer werden in 2023 veroorzaakt door Formule 1-races: de Grand Prix van Monaco, de Grand Prix van Italië en de Grand Prix van Singapore.

Met de volle sportzomer in aantocht, is het komend jaar de vraag of de Formule 1 leidend blijft, of dat een van de andere sporten de pieken op het netwerk gaat veroorzaken.