VodafoneZiggo.nl gebruikt cookies, door deze site te gebruiken accepteert u ons cookiebeleid.

Nederland weer op pad: 47% meer mobiele data tijdens jaarwisseling

1 januari 2023

  • 47% meer mobiele data gebruikt vergeleken met vorige jaarwisseling
  • 27% meer datagebruik op vaste netwerk in nieuwjaarsnacht
  • Opnieuw minder bellen & SMS

Klanten van het mobiele netwerk van Vodafone gebruikten vannacht tussen 22.00 en 04.00 uur 47% meer mobiele data ten opzichte van de jaarwisseling 2021/2022. Massaal wensten we elkaar een gelukkig 2023 via Whatsapp, Instagram of andere mobiele apps. De hoogste piek in het gebruik van het mobiele netwerk van Vodafone tijdens de Nieuwjaarsnacht was tussen 00.00 en 00.10 uur.

Er is een goede verklaring voor de grote verschillen in mobiel datagebruik vergeleken met de vorige jaarwisseling: dit jaar was er géén lockdown. Eind 2021 vierde Nederland door corona-maatregelen oudejaarsavond vanuit huis. Nederland is afgelopen nacht weer massaal op pad gegaan.

Afname bellen en SMS op het Vodafone-netwerk
Tijdens de nieuwjaarsnacht belden klanten ook flink minder dan het jaar ervoor. Het aantal mobiele telefoongesprekken daalde met 17% ten opzichte van vorig jaar. Ook hier is het verdwijnen van de coronarestricties waarschijnlijk de oorzaak; aan de cijfers te zien brachten Nederlanders oudjaarsavond en – nacht weer samen door.

De afname van SMS zet door: in totaal verstuurde Nederland tussen 22.00 tot 04.00 uur 5% minder sms-berichten ten opzichte van vorig jaar.

Piek op het vaste Ziggo-netwerk
Klanten gebruikten data via het vaste Ziggo-netwerk vooral direct na middernacht - voor hun nieuwjaarswens via Whatsapp of andere social media. De piek in het verbruik op dit netwerk was 27% hoger dan vorig jaar.

Top-3 mobiel verkeer in 2022
De pieken van afgelopen nacht is echter geen record voor 2022. De hoogste pieken in mobiel dataverkeer van afgelopen jaar waren:

  1. De voetbalwedstrijd Nederland – Qatar (2-0) tijdens het WK-voetbal op dinsdag 29 november. Deze wedstrijd is massaal mobiel gekeken omdat ze werd gespeeld tijdens de avondspits op een werkdag
  2. De Grand Prix van Nederland op zondag 4 september: ook vorig jaar stond deze wedstrijd in de Top-3 van pieken in het mobiele dataverkeer.
  3. De F1 Grand Prix van Italië op zondag 11 september.

De Top-3 pieken van internetverkeer op het vaste netwerk bestond in 2022 volledig uit Formule-1 wedstrijden. De Grand Prix van Brazilië op 13 november zorgde voor een “all time high” van internetverkeer; massaal keek Nederland deze wedstrijd online.

Mobiel dataverkeer groeit nog altijd
De hoeveelheid mobiel dataverkeer groeit nog altijd. Rond deze jaarwisseling verbruikte Nederland ruim vier keer zoveel data als vier jaar geleden (jaarwisseling 2018-2019). De corona-lockdowns leidden weliswaar steeds tot een tijdelijke dip in gebruik van mobiele data maar de trend blijft omhoog.

1 Gigabit in heel Nederland
Hiermee sluit VodafoneZiggo een bijzonder jaar af, waarin het telecombedrijf een landelijke operatie afrondde die drie jaar eerder begon in Utrecht. Stap voor stap zijn sindsdien ruim zeven miljoen huishoudens en bedrijven aangesloten op Gigabit-snelheden. Hiervoor vervingen Ziggo-monteurs 7,3 miljoen connectoren, 1,7 miljoen aansluitkabels en 441.000 versterkers in straatkasten.

Volg ons
|
Deel