20250312_Ziggo_Connectivity10067

Thuiswerkend Nederland: 51% ervaart wel eens problemen bij videobellen

Videobellende thuiswerker besteedt gemiddeld vier uur per week aan online vergaderingen

22 mei 2025

Videobellen is niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. De helft van alle werkenden vergadert minstens één keer per maand online vanuit huis, en besteedt hier gemiddeld meer dan vier uur per week aan. Eén op de tien zelfs tien uur of meer. Videobellen vanuit huis verloopt echter lang niet altijd vlekkeloos. Uit onderzoek van PanelWizard, in opdracht van Ziggo, blijkt dat de helft van de thuiswerkers soms verbindingsproblemen heeft tijdens die gesprekken. De alledaagse realiteit van videobellen heeft zelfs gezorgd voor een nieuw vocabulaire, dat een structureel onderdeel is geworden van online meetings.

Voor veel thuiswerkers is het aan de orde van de dag: collega’s die door elkaar heen praten, opeens bevriezen op het scherm of haperende presentaties. Slechts 18 procent van de thuiswerkers ervaart nooit verbindingsproblemen tijdens een videocall. De meerderheid (81%) heeft hier weleens mee te maken en bij één op de vijf komt dit zelfs bij de helft van de gesprekken of vaker voor. Daarbij geeft een deel van thuiswerkers aan regelmatig van plek te moeten wisselen om tijdens een videogesprek beter bereik te hebben.
____________________________________________________________________________________________
Bevroren en niet te horen
-
41% ervaart dat het beeld van de gesprekspartner soms tot altijd bevriest.
- 29% ziet en/of hoort anderen niet altijd goed
- 22% merkt dat anderen hen niet altijd goed zien of horen.
- 15% verliest door slechte (wifi-)verbinding soms zoveel tijd dat het gesprek niet tot de kern komt.
- 14% heeft weleens iets belangrijks gemist door verbindingsproblemen.
- 13% moet het gesprek soms onderbreken door wifi-problemen.
____________________________________________________________________________________________

Robin Kroes, Directeur Consumentenmarkt bij VodafoneZiggo zegt hierover: ‘De resultaten maken duidelijk dat videobellen inmiddels niet meer weg te denken is uit het dagelijkse werkleven. Tegelijkertijd ervaren veel thuiswerkers nog regelmatig haperingen in de verbinding. Ziggo weet hoe belangrijk het is dat je overal in huis, en zeker op je werkplek, kunt vertrouwen op goed werkende wifi. Als alles soepel loopt, zie je direct dat het werkplezier én de efficiëntie toenemen en dat thuiswerken prettig en productief wordt.’

‘Oh sorry, jij eerst’
Videobellen heeft niet alleen ons werk veranderd, maar ook geleid tot een geheel eigen vocabulaire. Uit het onderzoek blijkt dat de uitspraak “Je staat op mute…” met 67 procent de meest voorkomende opmerking is tijdens online vergaderingen. Ook klassiekers als “Oh sorry, jij eerst…”, “Zie je mijn scherm?” en “Je viel weg” zijn voor meer dan de helft van de videobellers dagelijkse kost. Bijna een kwart van de videobellers hoort deze uitspraken regelmatig terug in online gesprekken:

hagensxziggo_bingo2

Kees van Gestel, technician bij Ziggo: ‘Voor videobellen zonder haperingen is het belangrijk dat je wifi-signaal in huis overal sterk genoeg is. De internetsnelheid die je afneemt, haalt meestal moeiteloos de voordeur, maar in huis zelf kan die snelheid afnemen door afstand, dikke muren, metalen objecten, vloerverwarming of apparaten zoals magnetrons of babyfoons. Het modem kan je niet altijd makkelijk verplaatsen aangezien die op een vaste plek staat. Daarom is het aan te raden om wifi-versterkers toe te voegen op plekken waar het bereik minder is, zoals in een afgelegen kamer, op zolder of in een hoek van het huis. Door de versterker strategisch te plaatsen, verbeter je het signaal en de snelheid in die ruimte van het huis.’ 

Over het onderzoek
Het onderzoek is in april 2025 uitgevoerd door onderzoeksbureau Panelwizard onder een representatieve steekproef van werkende Nederlanders van 18 jaar en ouder die minimaal eens per maand vanuit huis videobellen. In totaal hebben 1.084 respondenten binnen de doelgroep deelgenomen. De steekproef is representatief naar geslacht, leeftijd, opleiding en arbeidsparticipatie, waardoor de resultaten een goed beeld geven van de Nederlandse beroepsbevolking.