Telecomaanbieder VodafoneZiggo slaat de handen ineen met SDK Vastgoed voor het inrichten van een duurzaam energiesysteem voor nieuwbouwwijk Smariuskade in Tilburg. De nieuwe stadswijk wordt in de toekomst verwarmd met restwarmte die het datacenter - dat reeds gevestigd is op het Smariusterrein - produceert. De kou uit de bodem van de wijk wordt vervolgens teruggeleverd aan VodafoneZiggo, zodat zij hun apparatuur hiermee kunnen koelen. Een stap waarmee VodafoneZiggo bevestigt dat hun duurzame ambities en bijdrage aan de energietransitie een belangrijk punt op de zakelijke agenda is.

Op het Tilburgse Smariusterrein wordt in de herfst van 2023 gestart met de bouwwerkzaamheden voor een groenstedelijke stadswijk. De doelstelling van VodafoneZiggo en partner SDK Vastgoed is om een groot deel van de 721 huur- en koopwoningen die op het terrein gerealiseerd worden te verwarmen met restwarmte van het datacenter. Niet slechts een win-win situatie voor beide partners, maar voornamelijk voor het klimaat en de directe leefomgeving. Leo-Geert van den Berg, Director Fixed Networks VodafoneZiggo: ”Door samen te werken gaan we zuiniger om met energie en zorgen we daarnaast voor een stille leefomgeving, doordat de koelventilatoren op het dak van het datacenter niet meer ingeschakeld hoeven te worden.”

De samenwerking met SDK Vastgoed is een logische stap voor VodafoneZiggo. Jeroen Hoencamp, CEO van VodafoneZiggo: “Als telecombedrijf nemen we met stevige ambities onze verantwoordelijkheid om de energietransitie te ondersteunen en onszelf en ketenpartners te verduurzamen. De samenwerking met SDK Vastgoed is daar een concreet voorbeeld van. Deze week kwam ons eerste Integrated Report uit, waarin we onder meer laten zien welke stappen we nemen richting de duurzaamheidsambitie om in 2025 onze CO2-uitstoot met 50% te verminderen.”

Energy Crew
Verduurzaming van de technische locaties van VodafoneZiggo, zoals het datacenter in Tilburg, valt onder de verantwoordelijkheid van de ‘Energy Crew’, onderdeel van VodafoneZiggo Technology. Dit team beheert initiatieven voor het verduurzamen van de technische locaties, zoals het vervangen van oude (netwerk- en IT-) apparatuur door energie-efficiënte apparatuur, het optimaliseren van verlichting door energiezuinige LED verlichting te gebruiken en het terugdringen van koelenergie door slim gebruik te maken van koude buitenlucht. Ook het initiatief om restwarmte van het datacenter in Tilburg te gebruiken voor de toekomstige woonwijk, valt onder de verantwoordelijkheid van de Energy Crew. VodafoneZiggo ambieert om in de nabije toekomst meer duurzame energie systemen in te richten.

Beeld Smariukade vogelvlucht