Door een versnelde uitrol van zijn bestaande 5G-netwerk biedt Vodafone nu als eerste landelijk 5G. Hierdoor kunnen alle Vodafone-klanten met een geschikt toestel en een 5G-abonnement, zonder meerprijs nu al gebruik maken van de nieuwste 5G-techniek. Bovendien heeft Vodafone vandaag in de frequentieveiling nieuw spectrum verworven om aan zijn netwerk toe te voegen. Over de grens biedt Vodafone zijn klanten al 5G-roaming in Duitsland, China, en Taiwan. Meer landen volgen spoedig.

Vodafone lanceerde – als eerste in Nederland – eind april volwaardig 5G via het eigen GigaNet netwerk. Dit was direct beschikbaar in ruim de helft van Nederland. Het streven was om eind juli bereik te bieden aan het overgrote deel van Nederland. Dit doel is vandaag al behaald, wat inhoudt dat ruim 80 procent van de Nederlandse populatie 5G binnen bereik heeft. Op de 5G-dekkingskaart is de actuele geografische dekking in Nederland te zien.

Nieuw spectrum toevoegen
De multibandveiling is vandaag formeel geëindigd en is voor Vodafone zeer succesvol afgesloten. Tijdens de multibandveiling heeft Vodafone frequenties verkregen in de 700, 1400 en 2100 MHz banden. Het gaat hier om 2 x 10MHz in de 700 MHz band, 15 MHz in de 1400 MHz band en 2 x 20 MHz in de 2100 MHz band. Vodafone kan hiermee 5G op al zijn frequenties gaan uitbouwen en zo de 5G evolutie versnellen.

De nieuwe frequentievergunningen hebben een looptijd van 20 jaar. Vodafone heeft bijna € 416 miljoen euro (€ 415.763.924) betaald voor deze vergunningen.

Voorsprong 5G verder uitbouwen
Marcel de Groot, directeur consumentenmarkt van VodafoneZiggo, is trots dat Vodafone zijn voorsprong met 5G verder weet uit te bouwen: "Dankzij de voorspoedige uitrol door onze technische collega's is ons bestaande antennepark in hoog tempo getransformeerd tot een innovatief 5G-netwerk dat heel Nederland beslaat. Zo kunnen nog meer van onze klanten deze verbeterde netwerkprestaties ervaren. Tegelijk hebben we internationale roaming-afspraken gemaakt, zodat 5G voor Vodafone-klanten ook al beschikbaar is in Duitsland, China en Taiwan. Binnenkort volgen Australië, Nieuw-Zeeland, Hongarije en Turkije en later dit jaar Groot-Brittannië, Roemenië, Ierland, Spanje en Italië."

Eerste 5G-gebruikers tevreden
Recent is een peiling gehouden onder ruim 600 gebruikers van de Samsung S20/5G, die aangaven Vodafone 5G te gebruiken en een referentiegroep met de Samsung S10/4G. Dit vergelijkende onderzoek tussen twee high-end toestellen geeft een goede eerste indruk van praktijkervaringen. De uitkomsten laten zien dat ruim 90 procent terdege beseft wat 5G is. De overgrote meerderheid van deze S20-houders maakte in de afgelopen periode al naar tevredenheid gebruik van 5G. Ongeveer 20 procent van deze S20-groep heeft 5G 'nog niet bewust beproefd' of was nog niet in het 5G-dekkingsgebied.

Bovendien blijkt uit de peiling dat de Net Promotor Score (NPS) – de mate waarin klanten een product aanbevelen – onder 5G-gebruikers significant hoger ligt. Dit komt mede doordat zij bij het gebruik van 5G duidelijk betere snelheid, dekking, spraak en video ervaren. De algehele netwerkervaring van 4G- en 5G-gebruikers ligt sowieso op een hoog niveau. Dat komt doordat het 4G-netwerk in Nederland al buitengewoon goed is, zo blijkt ook uit internationale vergelijkingen. Klanten met 5G hebben een duidelijker verwachtingsbeeld bij de netwerkprestaties. De perceptie van 5G is bij 4G-toestelhouders zelfs nog iets positiever dan bij 5G-gebruikers. Hieruit blijkt dat veel 4G-klanten interesse hebben om de volgende generatie te gaan ervaren.

Meer 5G-toestellen en hogere snelheid
Klanten kunnen bij Vodafone kiezen uit steeds meer 5G-toestellen die spectrumdelen ondersteunen. Naast de reeds verkrijgbare Samsung Galaxy S20-reeks en Oppo Find X2 Pro, is de Sony Xperia X1 II nieuw in het assortiment, inclusief software voor gebruik in Nederland. Andere toestellen zijn op dit moment in de testfase en volgen binnenkort, waarmee het assortiment 5G toestellen verder uitbreidt. Vodafone activeerde 5G met spectrumdelen via zijn bestaande masten en beschikbare frequenties. Deze aanpak is een volwaardige vorm van 5G die voldoet aan de specificaties van de 3GPP-release 15. Dit is gecontroleerd en bevestigd door TNO.

Via 5G kunnen klanten nu al piek-downloadsnelheden op het Vodafone-netwerk behalen van circa 650Mbps. Met de nieuwste netwerk- en toestelsoftware zijn recent 5G-downloadsnelheden van ruim 1Gbps gemeten in het Vodafone Test Center. Dit komt binnenkort ook voor klanten beschikbaar en ligt ruim boven de maximale 350Mbps van de huidige 4G abonnementen. Met daarbij een 30 procent kortere responstijd (latency), biedt 5G aan klanten nog soepeler dataverkeer via het krachtige GigaNet (het gezamenlijke netwerk van Vodafone en Ziggo).