Nieuwsberichten

Organisatie

  toon meer nieuws

  Vodafone herstelt communicatie na verwoesting orkaan in Mozambique

  25 maart 2019

  Orkaan Idai heeft enorme verwoestingen aangericht in Mozambique. Communicatielijnen zijn volledig weggevallen en wegen zijn weggevaagd. Vier medewerkers van Vodafone zijn naar Mozambique gezonden om hulp te bieden bij het herstellen van de communicatie. Snelle communicatie na een ramp is immers cruciaal voor hulpverleners en inwoners.

  De collega's werken bij Vodafone in Nederland, Portugal, Roemenië en Hongarije. Ze hebben o.a. Instant Wifi-apparatuur meegenomen die in Nederland ontwikkeld is. Het team werkt samen met de lokale telecomprovider Vodacom, de NGO Télécoms Sans Frontières en de lokale autoriteiten met het doel om communicatie mogelijk te maken voor hulpdiensten en bewoners/slachtoffers.

  Ze zijn naar Beira gereisd, de stad waar de verwoesting het grootste is. Ze hebben daar een 3G netwerk op kunnen zetten bij de luchthaven voor communicatie voor de hulpdiensten. Daarnaast hebben ze op een school waar 600 families zijn opgevangen mogelijkheid geboden om via satelliet telefoons gratis te bellen zodat deze mensen andere familieleden konden laten weten dat ze veilig zijn.

  De Nederlandse Vodafone Foundation stuurde eerder al medewerkers naar rampgebieden in Sint Maarten (2017) en de Filipijnen (2018). Met het Instant Network programma zet Vodafone collega's (vrijwilligers) en apparatuur in om tijdelijke communicatieverbindingen in rampgebieden binnen 48 uur op te bouwen.

  Lees meer over het Instant Network-project van de Vodafone Foundation in rampgebieden.