Nieuwsberichten

Organisatie

  toon meer nieuws

  Vodafone start met 5G in Nederland

  Eind juli landelijke 5G-dekking

  28 april 2020

  Vodafone activeert in de avond van 28 april 5G in ruim de helft van Nederland. Eind juli is dit beschikbaar in heel Nederland. Nieuwe en bestaande Vodafone-klanten met 5G in hun abonnement en een geschikt toestel met de laatste software, kunnen binnen een week gebruik maken van 5G in het dekkingsgebied. Daarbuiten valt het toestel vanzelf terug op 4G.

  Vodafone maakt hierbij slim gebruik van de huidige frequenties en zijn bestaande antennepark. "Wij introduceren 5G via 'spectrumdelen' in ons GigaNet. Zo kunnen klanten in Nederland nu al de nieuwste mobiele generatie ervaren, want 5G is een evolutie die deuren opent naar nieuwe mogelijkheden," aldus CEO Jeroen Hoencamp van VodafoneZiggo.

  Meer dan ooit beseffen we hoe vitaal verbindingen zijn in onze samenleving. 5G biedt op weg naar de toekomst gaandeweg meer capaciteit, stabiliteit en nieuwe mobiele toepassingen voor consumenten, overheid en het bedrijfsleven. Mobiel internetten gaat razendsnel met 5G en realtime multiplayer-games spelen op smartphones wordt werkelijkheid. Daarnaast opent 5G nieuwe perspectieven voor sectoren, zoals smart farming, de medische zorg, slimme steden en de enorme groei van Internet of Things (IoT).

  Nu al bij Vodafone
  Met het oog op de digitale toekomst zet Vodafone nu al de stap naar 5G in Nederland. Samen met netwerkpartner Ericsson is het continu blijven investeren in zijn krachtige GigaNet. Nu al activeren we 5G in meer dan de helft van Nederland. In de periode tot eind juli breiden we dit uit tot landelijke 5G-dekking. Hoencamp: "Wij gebruiken hierbij innovatieve technologie om 5G toe te passen in bestaande frequentiebanden en met onze bestaande antennes. Daarmee zijn we koploper met 5G in Nederland. Deze voorsprong willen we meteen doorgeven aan onze klanten, want meer capaciteit, hogere snelheden, lagere responstijden en efficiëntie op het netwerk zijn nodig. Denk aan het toenemende datagebruik en ontwikkelingen van vandaag en morgen op gebied van artificiële en virtuele realiteit."

  5G toestellen en abonnementen
  Begin maart 2020 heeft Vodafone 5G al in zijn abonnementen opgenomen. Alle bestaande en nieuwe Vodafone-klanten met een Red (consumenten) of Red Pro (zakelijk) abonnement krijgen zonder meerprijs toegang tot 5G. In komende dagen worden deze Red (Pro) abonnementen geactiveerd, zodat 5G binnen een week volledig actief zal zijn. Dan kunnen ook Start-klanten via een 'add-on' (van 2 euro per maand) gebruik maken van 5G met een geschikt toestel. Vodafone biedt inmiddels de volgende toestellen voor 5G gebruik met instellingen voor Nederland: Samsung Galaxy S20 5G, S20+, S20 Ultra en Oppo Find X2 Pro en er zullen meer toestellen volgen. Bij gebruik van deze toestellen in het dekkingsgebied is het 5G symbool op het toestel te zien.

  In bestaande frequenties
  Vodafone loopt met zijn introductie van 5G via de huidige frequenties en reeds bestaande antennes, vooruit op de beschikbaarheid van nieuw 5G spectrum via de multibandveiling later dit jaar. Dat kan, omdat er meerdere manieren zijn om 5G toe te passen. Er zijn in Europees verband specifiek voor 5G drie nieuwe frequentiebanden afgesproken: 700 megahertz, 3,5 gigahertz en 26 gigahertz. Deze zijn in Nederland nog niet beschikbaar. De nieuwe 5G-technologie is echter evengoed toepasbaar in andere frequentiebanden, waarvoor al vergunningen voor mobiele communicatie zijn verleend. En dat is precies wat Vodafone doet: 5G-technologie toepassen in bestaande frequentiebanden die tot op heden veelal ook worden gebruikt voor het inzetten van 4G-technologie . Dit betekent dat Vodafone zijn bestaande spectrum met inzet van Ericsson technologie slim verdeelt tussen 4G en 5G. Beide protocollen blijven naast elkaar bestaan. Omdat Vodafone bestaande frequenties gebruikt, zijn bovendien niet meteen nieuwe masten nodig. Dit maakt 'spectrumdelen' ideaal om 5G in het Vodafone-netwerk te introduceren als springplank voor verdere 5G ontwikkelingen in de komende jaren.
  Hoe werkt 'spectrumdelen'?
  De 'vijfde generatie' (5G) is een nieuw protocol om slimmer, efficiënter en sneller datapakketjes te versturen via radiosignalen. Voor deze 5G introductie maakt Vodafone gebruik van spectrumdelen ofwel 'Dynamic Spectrum Sharing' (DSS). Met deze technologie van Ericsson kan een toestel hetzelfde spectrum gebruiken voor 4G èn 5G verbindingen. Dit is als 'twee talen' die in dezelfde frequentieband worden gesproken. Het slimme netwerk kiest daarbij razendsnel voor 4G of 5G, afhankelijk van de mogelijkheden van het toestel. Buiten 5G-dekkingsgebied schakelt een toestel automatisch naar 4G. Zo heeft de klant altijd de beste verbinding.

  Snelheid en reactietijd
  5G zorgt voor een betere gebruikservaring doordat de reactietijd en downloadsnelheid verder verbeteren. De snelheden die de gebruiker daadwerkelijk ervaart, zijn afhankelijk van diverse factoren zoals de drukte op het netwerk, locatie, bereik en de specifieke telefoon. De reactietijd (zogenaamde latency) zal met zo’n 30 procent verbeteren: van gemiddeld rond de 30 milliseconden op 4G tot onder 20 milliseconden op 5G. De downloadsnelheden die 5G in dit bestaande spectrum kan bieden lopen op tot maximaal 1Gbps, wat ruim boven de maximale 350Mbps van de huidige 4G abonnementen ligt. In het begin zal in de praktijk deze datasnelheid gemiddeld tien procent hoger zijn. Zo draagt Vodafone actief bij aan de 5G-evolutie, waarbij klanten in de toekomst verdere verbeteringen kunnen ervaren.

  Investeren in digitalisering Nederland
  "Met de introductie van 5G investeert VodafoneZiggo in de digitale en economische ontwikkeling van Nederland," aldus Hoencamp, "Via het krachtige GigaNet bieden we in 2021 heel Nederland supersnel internet met een downloadsnelheid tot 1 gigabit per seconde via het vaste netwerk, zonder te graven. Met toevoeging van 5G willen we Nederland de beste vaste én mobiele digitale infrastructuur ter wereld bieden en zorgen voor nieuwe verbondenheid." Dit helpt om essentiële innovaties aan te jagen op het gebied van augmented reality (AR), virtual reality (VR) en artificiële intelligentie (AI). Denk daarbij aan het populaire VR-gamen, operaties op afstand en het stroomlijnen van industriële processen en het aanjagen van innovaties.