VodafoneZiggo heeft een downloadsnelheid van 10 gigabit per seconde bereikt in een test op het bestaande vaste netwerk. ‘Voor deze snelheid gaat er bij ons geen schep in de grond’, aldus CEO Jeroen Hoencamp. In de loop van 2022 biedt VodafoneZiggo alle klanten toegang tot een downloadsnelheid van maximaal 1 Gbps via het bestaande netwerk.

Dataverbruik neemt exponentieel toe. Om aan deze groeiende behoefte te blijven voldoen, is het van belang om constant te innoveren en optimaliseren op het huidige netwerk. Om te laten zien dat VodafoneZiggo de capaciteitsbehoefte van de toekomst aankan, is de 10 Gbps test uitgevoerd. Op die snelheid is een game van 60 GB binnen 48 seconden gedownload en een gemiddelde 4K film van twee uur in 10 seconden. 10 Gbps maakt het ook in de toekomst mogelijk om steeds meer (slimme) apparaten te verbinden met het internet.

10 keer sneller dan huidige topsnelheden
Jeroen Hoencamp, CEO VodafoneZiggo: ‘Onze ambitie is om Nederland klaar te stomen voor de digitale toekomst. Daarom investeren we continu in ons GigaNet: het krachtige netwerk van Vodafone en Ziggo. In 2019 zijn wij begonnen met de uitrol van gigabit-internet, waarbij onze klanten toegang hebben tot downloadsnelheden van 1 Gbps. Op dit moment hebben al ruim 3 miljoen huizen en bedrijven toegang tot gigabit-snelheden en in de loop van 2022 geldt dit voor alle huizen en bedrijven die op ons netwerk zijn aangesloten. Met deze test laat VodafoneZiggo zien dat snelheden die 10 keer zo hoog zijn als de huidige topsnelheden, in de toekomst mogelijk worden.’

Het vaste netwerk van Ziggo is een hybride netwerk dat bestaat uit glasvezel en coax. De weg die het internetsignaal van het datacenter naar een huisaansluiting aflegt, verloopt over het Ziggo-netwerk voor gemiddeld 97% via glasvezel. Alleen het laatste deel, van de wijkkast tot in de huiskamer, gaat via de coaxkabel. Op dit coaxdeel past Ziggo de technologie DOCSIS 3.1 toe waarmee hoge internetsnelheden tot 10 Gbps te behalen zijn.

Test
De test vond plaats in de VodafoneZiggo TEC Campus in Amsterdam. Op deze plek leidt VodafoneZiggo zijn monteurs op en probeert hier netwerkinnovaties uit. In de TEC Campus ligt een kopie van het bestaande netwerk en de opzet is daarmee vergelijkbaar met het netwerk dat klanten gebruiken. Voor de test is gebruik gemaakt van zes aan elkaar gekoppelde modems, omdat 1 modem maximaal 2,5 Gbps kan verwerken. Op dit moment zijn er niet veel apparaten die 10 Gbps downloadsnelheden aankunnen. Met deze test laat het bedrijf zien dat het niet alleen nu snelle en stabiele netwerken biedt, maar continu bezig is met verbeteringen door nieuwe technologieën en toepassingen.

GigaNet
VodafoneZiggo combineert met GigaNet het vaste netwerk van Ziggo en het mobiele netwerk van Vodafone. Dit GigaNet wordt steeds stabieler, slimmer en sneller, met internetsnelheden tot 1 Gigabit per seconde. Dat is ook nodig; de databehoeften groeien namelijk exponentieel. Zo pakken wij een dubbele rol: aanjager van de Nederlandse digitalisering en bouwer van de bijbehorende infrastructuur.