Vodafone Group is opgericht in 1982 in Groot-Brittannië. 'Voda' is een afkorting voor 'voice data'. Het telecombedrijf stond aan de wieg van het eerste Britse mobiele telefoongesprek op 1 januari 1985 en breidde daarna rap uit tot een wereldwijd fenomeen. 

Vodafone Group is vandaag de dag (in omzet) een van 's werelds grootste mobiele telecommunicatiebedrijven, met 529,1 miljoen mobiele klanten en 19,3 miljoen vaste-breedbandklanten per 31 maart 2018. Vodafone heeft mobiele netwerken circa 30 landen, werkt wereldwijd samen met ruim 50 mobiele netwerken en is actief als aanbieder van vast breedband in 19 landen. 

Vodafone betrad in 1995 de Nederlandse markt onder de naam Libertel. Op dat moment had slechts 2 procent van de Nederlanders een mobiele telefoon. Maar dat veranderde razendsnel. Datzelfde jaar behaalde Libertel 26.000 abonnees, in 1998 waren dat er al 1 miljoen.

Na het opzetten van een netwerk in heel de Randstad, was de volgende uitdaging landelijke dekking. 'Iedereen bereikbaar, bereikbaar voor iedereen', zo luidde de slogan van de reclamecampagne toen deze mijlpaal was bereikt. 

Libertel introduceerde in 1997 als eerste in Nederland prepaid. Dit werd als 'bellen zonder abonnement' onder de naam Libertel iZi in de markt gezet. Je telefoon uitrusten met een beltegoed werd in de reclamecampagne uitgebeeld door een bankbiljet en een mobiele telefoon. De dagen erna werd de klantenservice overspoeld met vragen in welke gleuf mensen dat bankbiljet nu moesten stoppen.

In 1999 ging het bedrijf naar de beurs, openden de eerste Libertel-winkels hun deuren en werd het voor het eerst mogelijk om naar mobiele klanten van een ander netwerk te bellen binnen Nederland. Vodafone nam eind 2000 een meerderheidsbelang in het bedrijf en veranderde de naam in Libertel-Vodafone. Begin 2002 verdween de naam Libertel definitief en werd de merknaam officieel Vodafone.

Inmiddels biedt Vodafone in ruim 250 gemeenten in Nederland een 4G+ dekking. Kris kras door Nederland staan meer dan 3.500 4G-masten en honderden kleine zendmasten op drukke plekken, zoals vakantieparken, strand, winkelcentra en kantoorlocaties. Jaarlijks verzorgt Vodafone een optimaal netwerk bij honderden evenementen, waaronder Pinkpop en Serious Request. Tijdens het zeilevenement SAIL introduceerde het bedrijf zelfs de eerste drijvende mobiele mast. Ook bij de Gay Pride is Vodafone vertegenwoordigd op het water.

Vodafone is het tweede mobiele telecommunicatiebedrijf in Nederland op basis van omzet en winstgevendheid en heeft ruim 5 miljoen klanten per 31 maart 2018. Al jaren is het bedrijf marktleider op het gebied van Internet of Things (slimme verbindingen tussen apparaten en systemen). De Vodafone-kantoren zijn onder andere gevestigd in Amsterdam, Utrecht, Eindhoven en Maastricht. Vodafone Nederland maakt deel uit van VodafoneZiggo, een 50/50 joint venture van Vodafone Group en Liberty Global.

Meer informatie over de producten en diensten van Vodafone: Vodafone.nl.