Twintig huishoudens in Utrecht mochten het supersnelle vaste internet van VodafoneZiggo testen. De reacties waren positief. Er kwam een einde aan vervelende haperingen als alle huisgenoten tegelijkertijd online waren en bij een enkeling kwam het gezin zelfs nader tot elkaar.

VodafoneZiggo heeft de ambitie om vanaf 2020 Nederland over te schakelen op een vernieuwd netwerk dat klaar is voor Gigabit-snelheden van meer dan 1.000 Mbit/s. Met deze investering in haar mobiele, glasvezel- en coax-netwerken kan VodafoneZiggo de explosieve groei in bandbreedte en snelheid in de komende jaren ruim opvangen. De Utrechtse wijk Oog in Al kreeg de primeur.

Fortnite op de bank
Machiel van Dalen (foto) deed als klant mee aan de proef. Hij was blij verrast omdat de razendsnelle vaste internetverbinding ook het wifi-signaal positief beïnvloedde. "Vroeger, toen de wifi hier nog slecht was in huis, gingen mijn zoons vaak naar de buren die sneller internet hadden. Toen stapten we over naar VodafoneZiggo en werd onze wifi beter. Daardoor zagen we onze kinderen weer vaker. Tijdens deze proefperiode bleek de wifi zelfs nóg beter dan we gewend waren. Opeens zat de bank vol met de vrienden van onze zoons die samen Fortnite zaten te spelen. Gezellige boel." 

klant_machiel_gigabit_pilot_closeVoorbereid op de toekomst
Ook Marco d'Hulst is enthousiast over de test. "Ik zie dit als een belangrijke stap richting de toekomst. We gaan steeds grotere hoeveelheden data gebruiken, dus daar moet onze internetverbinding op voorbereid zijn. Ook in 2020 willen we met z'n allen ongestoord appen, streamen en online gamen. Het is goed om te zien dat VodafoneZiggo iets nieuws introduceert om hierop voor te sorteren."

Sneller, stabieler, veiliger
De pilot met het nieuwe kabelnetwerk is gebaseerd op Docsis 3.1, een technologie die verloopt via de bestaande tv-kabel en véél meer netwerkcapaciteit biedt dan de huidige standaard. Uiteindelijk kunnen de internetsnelheden hierdoor oplopen tot 5 Gigabit per seconde voor downloaden en 1 Gbit/s voor uploaden. De verbinding is daarnaast nóg stabieler en veiliger.

"Zeker, het werkt." Elgert Verhoef van MCSV is duidelijk: wat hem betreft is de proef geslaagd. "Ik ben zelfstandig adviseur met kantoor aan huis. En mijn werk – veelal grote organisaties adviseren over agile werken, leiderschap en procesverbeteringen – vindt vaak plaats op het snijvlak van business en  IT. Dus ik ben bovengemiddeld geïnteresseerd in innovatie en nieuwe technieken.""

Voor de test waren geen ingrijpende verbouwingen nodig. Elgert: "Er is een nieuw modem/router en een zware wifi-booster geplaatst. Dat hebben ze netjes gedaan. Vóór de test begon, heb ik een 'nulmeting' van de wifisnelheid gedaan. Na een paar maanden heb ik nog eens getest. Het is nu echt een stuk sneller. Ik moet wel eerlijk zeggen dat ik die extra snelheid zelf niet echt ervaar in mijn dagelijkse werk. Ik heb geen grote foto- en videobewerkingsprogramma's en verzend nauwelijks zware bestanden. Wat ik wel merk, is dat het netwerk goed stabiel is. Ook op mobiele apparaten." 

Lees meer over ons netwerk van de toekomst