Reis je met de trein? Dan wil je dat je telefoon een goede verbinding heeft. Om te werken, je favoriete serie te kijken of te videobellen met een vriend of collega. Vodafone werkt daarom voortdurend aan verbeteringen van het mobiele bereik langs het spoor.

Stel, je zit in de trein een serie te kijken. Met 130 kilometer per uur beweegt de trein zich dwars door Nederland – en jouw mobieltje dus ook. Om de serie soepel te kunnen blijven afspelen, is je telefoon telkens op zoek naar zendmasten in de buurt. Elke mast heeft een paar kilometer bereik en begeleidt je telefoon tot het randje van zijn zendgebied. Rijd je het zendgebied uit? Dan draagt hij je over aan een volgende mast. Een onzichtbare estafette die ervoor zorgt dat je lekker kan blijven streamen.

Overal verbonden
"Nu is het een makkie om één passagier van een stabiele verbinding te voorzien", vertelt André Beijen, Directeur Mobiele Netwerken bij VodafoneZiggo. "Maar bij een bomvolle trein vraagt dat veel van onze zendmasten. Daarbij zien we dat het netwerkgebruik ieder jaar met zo'n dertig procent toeneemt. Een forse stijging. Omdat veel van onze klanten regelmatig met de trein reizen, vinden we het belangrijk om het mobiele bereik langs spoorlijnen een extra boost te geven. We zijn hier voortdurend mee aan de slag om onze klanten de beste ervaring te blijven bieden in treinen."

69 treintrajecten verbeteren
De komende drie jaar verbetert VodafoneZiggo het mobiele bereik langs 69 treintrajecten. Dat klinkt makkelijker dan het is. "We kunnen niet zomaar extra masten langs het spoor plaatsen", legt André uit. "Daarom zoeken we naar andere geschikte plekken. Ook plaatsen we antennes op bestaande masten in de buurt van het spoor. En we optimaliseren de instellingen van het netwerk verder, zodat de zendmasten nog beter en sneller met elkaar samenwerken."

Sprint op het spoor
Beter mobiel bereik langs het spoor is al langer een wens van VodafoneZiggo. Al voor de coronacrisis lag er een plan klaar. "Maar toen iedereen door de lockdowns plots moest thuiswerken, hebben we dit plan snel omgegooid. Om te zorgen dat iedereen tegelijk online kon werken en vergaderen, investeerden we zo snel mogelijk in de radiodekking van woonwijken. De coronacisis ligt inmiddels gelukkig achter ons. En nu het woon-werkverkeer weer volledig op gang is, trekt VodafoneZiggo een sprint op het spoor."

spoor trajecten

De 69 trajecten waar Vodafone aan werkt om het mobiel bereik te optimaliseren