Verhalen
Tips van tieners

Tips van tieners

Raad van Kinderen oppert 'fun app' voor gezin

De jeugd heeft de toekomst, dus nodigt VodafoneZiggo elk jaar de Raad van Kinderen uit. Deze scholieren geven scherp advies, dit jaar vooral over hoe een gezin omgaat met digitale media.

De Raad van Kinderen is een initiatief van de Missing Chapter Foundation, opgericht door prinses Laurentien om bedrijven te stimuleren de ideeën van kinderen mee te nemen in hun besluitvorming. "Kinderen helpen bestaande denkpatronen te doorbreken", aldus de prinses. "Ze denken vrij, praktisch en creatief en zien verrassende verbanden. Ze leggen inconsistenties bloot en ontmantelen onnodige ingewikkeldheden."

Ouders geven slecht voorbeeld
VodafoneZiggo ontving in 2017 voor het derde jaar op een rij een groep scholieren, die meehielp bij het oplossen van vraagstukken uit de praktijk. Dit keer waren het kinderen uit groep 7/8 van de Lelyschool uit Hilversum. De centrale vraag luidde: hoe kan VodafoneZiggo families helpen om samen de digitale wereld te ontdekken en ervaren? "Digitalisering is een uitdaging binnen families en gezinnen ", zegt Jeroen Hoencamp, CEO van VodafoneZiggo. "Ouders zijn vaak minder bekend met de digitale wereld dan hun kinderen. Maar vaders en moeders geven zélf tegelijkertijd vaak het slechte voorbeeld, door heel vaak bezig te zijn op hun mobiel, tablet of laptop. De kinderen kwamen met originele ideeën om deze uitdaging aan te gaan."

Wandelen, kletsen, spelletjes
De jonge gasten presenteerden op het kantoor van VodafoneZiggo, in bijzijn van een paar hoge bazen, hun plannen. Ze pleitten voor méér face-to-face contact tussen ouders en kinderen. "Emoticons zijn grappig, maar ze zorgen vaak voor verwarring. Bij écht praten kun je beter je emoties laten zien", zo staat er in het jaarverslag van de raad. Ook benadrukten de leerlingen dat gezinnen niet moeten vergeten 'offline' leuke dingen met elkaar te doen, zoals wandelen, kletsen of een spelletje. 

Games toevoegen of iemand kicken
Tot slot kwamen ze met het idee om een 'Family Fun App' in het leven te roepen. Deze besloten app is alleen toegankelijk voor het gezin en brengt verschillende handigheidjes samen. Hij geeft de mogelijkheid om te gamen, te chatten, elkaar om hulp te vragen en dingen te leren. "Kinderen zijn de helden in deze app. Zij beheren de app en kunnen bijvoorbeeld games toevoegen en iemand kicken bij valsspelen", zo staat er in de toelichting.

Tijdens de bijeenkomst met de Raad van Kinderen was er ook tijd voor een spoedcursus kabel strippen.


Ontwikkelen van familie-app
Jeroen Hoencamp reageert enthousiast op de voorstellen. "De kinderen hebben elkaar, maar ook hun ouders goede vragen gesteld via een enquête. Dat leverde indrukwekkende inzichten op. Het viel me op dat de jeugd heel goed snapt dat je verslaafd kunt raken aan digitale media. Veel meer nog dan wij volwassenen denken. We hebben alle mogelijkheden onderzocht en besloten de familie-app, die de offline en online wereld met elkaar verbindt, ook echt te gaan ontwikkelen. Aan de slag dus, met écht contact!"

Download hieronder het jaarverslag van de Raad van Kinderen, winnaar van de Raad van Kinderen Award 2018 in de categorie 'Innovatie' (zie bijlage, onder de twee video's).