Nieuwsberichten

Organisatie

  toon meer nieuws

  DreamLab-app versnelt onderzoek naar corona-medicijnen

  11 december 2020

  De app DreamLab heeft het onderzoek naar medicijnen voor COVID-19 in een stroomversnelling gebracht. Wereldwijd gebruiken bijna 1 miljoen mensen deze app, die de collectieve rekenkracht van mobiele telefoons en het Vodafone-netwerk inzet voor medisch onderzoek.

  Het Imperial College London kon door deze aanpak fase 1 van haar Corona-AI-onderzoeksproject in slechts zes maanden voltooien. Dit onderzoek identificeerde moleculen in plantaardig voedsel met antivirale eigenschappen zoals bessen (vooral zwarte bessen, veenbessen en bosbessen), appels, sinaasappels, citroenen, kool, broccoli, uien, knoflook, peterselie en bonen en bestaande medicijnen (voor cardiovasculaire en stofwisselingsstoornissen) als mogelijke behandeling voor COVID-19. Hoewel er terecht veel aandacht is voor het vinden van een vaccin voor COVID-19 zoekt Imperial College London ook naar manieren om mensen te behandelen die het virus hebben opgelopen, waardoor de duur of de ernst van de ziekte afneemt.

  Dreamlab.phone.jpg

  100 miljoen berekeningen
  De eerste fase van het onderzoek is aanzienlijk sneller voltooid dan met standaard onderzoeksmethoden mogelijk zou zijn geweest, zo laten de onderzoekers weten van Imperial College. Het gebruik van kunstmatige intelligentie maakte het verschil: in korte tijd werden 100 miljoen wiskundige berekeningen gemaakt, die de wetenschappers helpen de potentiële effecten op COVID-19 te analyseren. De verwachting is dat de resultaten binnen een jaar tot klinische proeven zullen leiden.

  Betere toekomst
  Louise Meijer, voorzitter van de Vodafone Nederland Foundation: "Het is fantastisch dat zo veel mensen via DreamLab helpen met het versnellen van cruciaal medisch onderzoek. We willen als Foundation met technologische vooruitgang bijdragen aan een betere toekomst. Dat we dit samen met onze klanten en andere smartphone-gebruikers kunnen doen, is extra bijzonder. Iedereen voelt de behoefte om bij te dragen en dat kan op een simpele, doeltreffende en veilige manier met DreamLab."

  Wat is DreamLab?
  DreamLab is een app waarmee gebruikers eenvoudig de rekenkracht van hun mobieltje kunnen inzetten voor medisch onderzoek naar behandelingen voor kanker of Corona, terwijl het apparaat ongebruikt in de oplader ligt. Downloaden kan via de App Store voor iOS of Play Store voor Android. Er worden geen persoonlijke gegevens van jou gebruikt door DreamLab.

  Klik hier voor meer informatie over de DreamLab-app.

  Lees hier meer over het Corona-AI-project.