De brede uitrol van supersnel internet in Europa leidt tot een scala aan sociale en economische voordelen, zo concludeert economisch adviesbureau Oxera in een rapport. De zorgsector kan zelfs profiteren van besparingen tot duizenden euro's per patiënt.

Het rapport beschrijft vier gebieden waar de grootschalige uitrol van Gigabit-breedband voor grote verbeteringen kan zorgen: gezondheidszorg, woon-werkverkeer, sociaal verkeer en het milieu. Betere verbindingen zorgen bijvoorbeeld voor minder 'ruis' in de communicatie tussen mensen, door economen ook wel 'transactiekosten' genoemd. Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van Liberty Global, een van de grootste aanbieders van gecombineerde televisie-, breedbandinternet- en telecommunicatie-diensten en mede-eigenaar van VodafoneZiggo.

Diagnose op afstand
Oxera citeert schattingen van Eurostat, het statistisch bureau van de Europese Unie, die aangeven dat 179 miljoen mensen binnen de EU momenteel van medische zorg verstoken blijven die ze wel nodig hebben. Een kwart geeft daarbij tijdgebrek als oorzaak aan en een derde de kosten. In dit soort gevallen kan Gigabit-breedband uitkomst bieden. Videoverbindingen met hoogstaande beeldkwaliteit – en de mogelijkheid deze te delen – maakt diagnostiek op afstand mogelijk, waardoor niet alleen reizen wordt beperkt en kosten worden bespaard, maar ook eerder diagnoses kunnen worden gesteld. 24-uurs thuismonitoring na een beroerte kan tot betere eindresultaten leiden en tot besparingen van wel 35.000 euro per patiënt per jaar.

Vergadering met hologram
Het onderzoeksbureau bekeek ook het effect van de nieuwe generatie netwerken op de manier van werken. Hieruit blijkt dat het percentage werknemers dat voornamelijk vanuit huis werkt slechts 6% bedraagt, en dat het merendeel van de arbeidspopulatie nog steeds tussen de 263 uur (Nederland) en 358 uur (Engeland) per jaar kwijt is aan woon-werkverkeer. Met Gigabitbreedband wordt het mogelijk om holografische videoconferenties te houden en mensen aanwezig te laten zijn door middel van Augmented Reality. Hierdoor kan ook zonder te hoeven reizen effectief worden samengewerkt met collega’s. Oxera heeft berekend dat dit op jaarbasis tot besparingen in reiskosten kan leiden van 1.651 euro (Polen) tot 5.380 euro (Ierland).

Minder eenzaamheid
Behalve gezondheidszorg en werk, kan ook het sociale verkeer verbeterd worden met Gigabitbreedband. Middels Virtual Reality (VR) en holografische beelden worden contacten met verre familieleden en vrienden aanzienlijk 'echter', waardoor gevoelens van eenzaamheid en sociale isolatie verminderen. Daarnaast maakt supersnel breedband het mogelijk voor mensen die dit vanwege fysieke beperkingen of geografische omstandigheden niet kunnen, om gevoelsmatig live aanwezig te zijn bij sport- of sociale evenementen.

Klimaatverandering
Het rapport laat ook zien hoe Gigabitbreedband klimaatverandering kan tegengaan. Kijkend naar de gemiddelde jaarlijkse uitstoot door woon-werkverkeer van 1,2 miljoen ton CO2 per jaar (Ierland) tot maar liefst 19 miljoen ton per jaar (Duitsland), heeft het omzetten van fysieke verbindingen middels reizen naar virtuele verbindingen een rechtstreeks effect op de CO2-uitstoot. Deze uitstoot kan nog verder omlaag door nieuwe mogelijkheden op het gebied van opleidingen en toerisme middels VR en thuiswerken.

GIGAcities-programma
De publicatie van de onderzoeksresultaten van Oxera valt samen met de verdere uitrol van Liberty Global's 'GIGACities' programma in Europa dat supersnel internet mogelijk maakt voor miljoenen klanten. In luttele maanden tijd hebben dochterondernemingen recent Gigabitbreedband uitgerold in Zwitserland, Brussel en Vlaanderen (België), Utrecht (Nederland), alsmede Southampton en Manchester (Verenigd Koninkrijk). De nieuwe-generatie breedbandrevolutie die door Liberty Global is ingezet, krijgt de komende maanden en het hele jaar 2020 verder vorm met de uitrol van steeds meer GIGACities in heel Europa.

Meer informatie, zie www.libertyglobal.com/oxera-report