Nieuwsberichten

Organisatie

  toon meer nieuws

  Kinderen geven wethouders en burgemeesters een lesje programmeren

  27 juni 2018

  Wethouders, burgemeesters en ambtenaren bezochten in groten getale de Experience day tijdens het VNG congres in Maastricht. VodafoneZiggo ontving ruim 70 deelnemers op zijn kantoor in Maastricht. De kinderen leerden de burgemeesters een lesje kabelstrippen en programmeren. Daarnaast volgden zij workshops uit het lesprogramma Online Masters van VodafoneZiggo.

  Jaarlijks verwelkomt VodafoneZiggo op verschillende vestigingen door heel het land ongeveer 2.000 leerlingen voor een Experience Day. Normaal gesproken zijn deze dagen gericht op leerlingen uit groep 7 en 8 van het basisonderwijs en de eerste klassen van het voortgezet onderwijs. Bij de Experience Days wordt nauw samengewerkt met JINC, die de meeste scholen regelt. JINC zorgt dat leerlingen uit wijken met een sociaaleconomische achterstand, meer inzicht krijgen in de arbeidsmarkt én in hun eigen talenten. Dit keer waren de burgemeesters en wethouders het 'lijdend voorwerp' en luisterden aandachtig naar de mogelijkheden die technologie kan bieden. Van een koelkast die zelf eten bestelt tot 3D-huisdieren en zelfrijdende auto's.

  "VodafoneZiggo wil plezier en vooruitgang bij elke verbinding brengen", legt Marieke Dekker, directeur External Affairs VodafoneZiggo uit. "Mede daarom bieden wij Experience Days op onze kantoren en sinds kort het gratis programma Online Masters aan op basisscholen en scholen voor voortgezet onderwijs. Het doel van het lesprogramma is jongeren te stimuleren om digitale vaardigheden te ontwikkelen. Nu heerst er een kennisachterstand als het gaat om de digitale wereld. Hoe ga je slim, veilig en bewust om met de digitale wereld die mensen verbindt maar ook kan verdelen? We kijken graag samen met andere partijen, zoals de gemeente, hoe we zoveel mogelijk jongeren kunnen bereiken om hen de vaardigheden van deze tijd en de toekomst te kunnen bijbrengen."

  De volwassen deelnemers waren erg enthousiast: "Het was ontzettend leuk om te doen en het is opvallend dat veel kinderen al serieus nadenken over de toekomst en de impact van technologie. Ze zien de mogelijkheden, maar vinden het ook spannend", aldus een deelnemer. "In het begin was het wel een beetje eng om met deze belangrijke mensen te praten maar ze luisterden heel goed naar ons en waren vooral erg goed in het 'strippen' van kabels", aldus Mads, één van de leerlingen van basisschool De Letterdoes Maastricht.

  Online Masters
  Sinds 2017 ontwikkelde VodafoneZiggo ook het interactieve lesprogramma Online Masters, met medewerking van ECP en Veiliginternetten.nl en verschillende experts. Vier onderwerpen staan daarbij centraal: de digitale wereld, creatief en vaardig online, veilig online en bewust online. Daarnaast werkt VodafoneZiggo samen met de TU Delft om ook leerkrachten de vaardigheden van deze tijd, zoals programmeren, te leren toepassen in het onderwijs. VodafoneZiggo heeft sinds de start van Online Masters al meer dan 190.000 kinderen digitaal vaardiger gemaakt.
   
  Met deze verschillende initiatieven wil VodafoneZiggo stimuleren dat jongeren vaardig, veilig en op bewust omgaan met de nieuwe mogelijkheden door technologie en dat ze zich laten inspireren voor techniek en voor wat techniek voor hen en de samenleving kan betekenen.

  Scholen, gemeenten of andere organisaties die meer willen weten over deze activiteiten kunnen contact opnemen met VodafoneZiggo.