Gisteren was het zover: VodafoneZiggo mocht weer meedoen aan JINC Baas van Morgen. Dit jaar nam de 13-jarige Lisa de rol over van Anne Hustinx, Director External and Legal Affairs bij VodafoneZiggo. Anne, die pas vijf maanden bij VodafoneZiggo werkt, draagt haar taken met vertrouwen over aan de Utrechtse brugklasleerling.

De Baas van Morgen is een uniek project dat jongeren de kans biedt om een kijkje te nemen in de wereld van het bedrijfsleven en hen inspireert voor de toekomst. JINC richt zich hiermee op de meer dan 700.000 Nederlandse kinderen die opgroeien in een omgeving met veel werkloosheid en weinig rolmodellen. Door hen te laten ervaren hoe het is om een dag aan de top van een bedrijf te staan, hoopt JINC deze jongeren te motiveren en hun zelfvertrouwen te vergroten.

Na een uitgebreide kennismakingssessie met Anne bij Riya’s, de koffiecorner van VodafoneZiggo, begint Lisa haar dag met een rondleiding door het ‘Experience Centre’, waar Lisa technologie mag ervaren. Van een hologram tot een 3D-show en een installatie over 'Internet of Things', en als afsluiting een concert van Frenna in de mini Ziggo Dome: “Wie had ooit gedacht dat ik de werkdag op kantoor met een concert zou beginnen?! Ik niet hoor..", zegt Lisa.

Foto 1 - Riya's
Bij koffiecorner Riya's

Samen brainstormen
Collega's Michelle, Wietse en Celesta buigen zich met Lisa over het vraagstuk: Hoe kan VodafoneZiggo bijdragen aan het creëren van een positieve schermtijdbalans onder jongeren? In een tijd waarin schermen een steeds groter deel van ons leven innemen, is dit een belangrijk en relevant thema voor VodafoneZiggo. Uit een duik in de cijfers blijkt dat jongeren gemiddeld ruim vijf uur per dag achter hun scherm doorbrengen. "Dat is niet alleen maar slecht" merkt Lisa op. "Soms gebruik je je telefoon bijvoorbeeld om in contact te blijven met familie en vrienden."

Het idee
Maar hoe krijgen jongeren een gezonde(re) schermtijdbalans? Lisa stelt voor om TikTok-challenges op te zetten met influencers. "Voor elke challenge krijg je punten die je opslaat in de 'Jij van Morgen-app'. Bij een bepaald aantal punten krijg je prijzen, bijvoorbeeld tickets voor een concert of sportwedstrijd." Ook educatie ontbreekt niet in Lisa's plan: "Er moeten ervaringsdeskundigen langs scholen gaan om jongeren te vertellen over de negatieve gevolgen van overmatig schermgebruik. Dan leren jongeren het op school én thuis."

Van idee naar presentatie
Met haar collega's Abdel en Tabitha werkt Lisa de ideeën verder uit. De hele muur wordt volgeplakt met post-its. En bij een origineel idee hoort een originele uitwerking. Daarom kiest Lisa niet alleen voor een traditionele powerpoint, maar bereidt ze ook een rollenspel voor, zodat Anne de plannen direct in actie kan zien.
Showtime

Na een generale repetitie is het tijd voor de presentatie. Anne is onder de indruk: “Lisa heeft haar ideeën in korte tijd nauwkeurig uitgewerkt tot een plan waar we echt iets mee kunnen." Ook Lisa blikt tevreden terug: "Het was een leuke dag. Ik dacht in het begin 'hoe ga ik nou bedenken wat VodafoneZiggo kan doen?!', maar ik ben tevreden met het resultaat. Hopelijk kan Anne echt iets met het plan." "Zeker", antwoordt Anne direct. "Ik wil je bij deze ook beloven dat je bij me terecht kan. Je mag me bellen als je advies wil, een stage zoekt, of misschien zelfs een eerste baan!"