Nieuwsberichten

Organisatie

  toon meer nieuws

  Mobiel bereik in eerste HSL-tunnel een feit

  Vanaf nu downloaden in sneltreinvaart in HSL-tunnel

  24 februari 2021

  Vanaf vandaag is de melding ‘géén mobiel bereik’ verleden tijd in een HSL-tunnel tussen Breda en Rotterdam. KPN, T-Mobile en Vodafone hebben de afgelopen maanden hard gewerkt aan mobiele dekking in de Tunnel Oude Maas. Daarmee is dit de eerste tunnel op de hogesnelheidslijn (HSL) met een mobiel netwerk. ProRail en Infraspeed faciliteerden de aanleg van mobiele installaties in de tunnel tijdens de grote buitendienststelling afgelopen november.

  Een complexe klus
  De aanleg van mobiele installaties in HSL-tunnels vereist speciale montage techniek, omdat treinen erg hard rijden. De systemen moeten bestand zijn tegen de druk die ontstaat bij snelheden van 300 km p/uur. Daarom zijn er windtunneltesten uitgevoerd met de antennes en zijn extra goed beveiligde kasten ontwikkeld voor technische apparatuur. Mede omdat het zo’n complexe klus is, lopen de voorbereidingen voor dit project al sinds 2017.

  Eerste HSL-tunnel met bereik
  Door de vele tunnels op de lijn valt het mobiele bereik op de HSL weg. En dat is vervelend, want juist in de trein vinden reizigers het fijn om even iets voor werk te doen of een film te kijken. Daarom gaan de mobiele operators stapsgewijs mobiel bereik in de verschillende HSL-tunnels realiseren.

  Het streven is om medio 2023 alle vijf HSL-tunnels te voorzien van een mobiel netwerk, waaronder de zeven-kilometer lange Groene Hart Tunnel. De ervaring die is opgedaan bij de werkzaamheden in de Tunnel Oude Maas wordt gebruikt om de andere HSL-tunnels in de toekomst sneller te kunnen voorzien. De komende weken wordt het netwerk intensief gemonitord en nog verder geoptimaliseerd.