Voor het eerst in Nederland spelen meerdere gamers tegen elkaar in Virtual Reality (VR) zonder fysieke restricties en op verschillende locaties. Dit kan door een nieuwe toepassing voor VR, ontwikkeld op basis van edge cloud. Deze innovatie zorgt ervoor dat al de rekenkracht die nodig is voor het realtime gebruiken van VR, via 5G van Vodafone wordt verplaatst naar een computer op afstand. De combinatie zorgt voor lage vertraging, een hoge bandbreedte en volledige bewegingsvrijheid.

Technici over de hele wereld werken aan oplossingen om, met behulp van augmented en virtual reality (samen extended reality of XR), de echte en virtuele werelden te versmelten en te zorgen voor verbinding. Hierbij gaat het om de interactie tussen de gebruiker en de digitale wereld.

Om dit mogelijk te maken zijn er uitdagingen. Denk daarbij aan computers die nodig zijn voor berekeningen, het energieverbruik van slimme brillen en de snelheid en stabiliteit van netwerken. De nieuwe edge cloud-innovatie zet een belangrijke stap richting een oplossing: het maakt VR- en AR-brillen (op termijn) beter en lichter doordat complexe berekeningen op afstand plaatsvinden en niet langer in de bril zelf. Zo hoeven gebruikers ook niet langer zware hardware mee te dragen.

Waarom is dat zo belangrijk?
“We leven in een veranderende wereld. Denk aan het nieuwe werken met termen als scherm-vermoeidheid, reisrestricties en een verlangen naar nieuwe ervaringen. We zijn toe aan verbinding”, aldus Bram Tijdhof, Director Regulatory, Policy and Public Affairs bij VodafoneZiggo en betrokken bij de 5G Hub. “Niet iedereen kan altijd mee in de maatschappij met deze veranderingen, denk bijvoorbeeld aan ouderen en mindervaliden. Nieuwe technologieën en innovatieve toepassingen brengen mensen samen en daarmee creëer je waardevolle momenten, zo maken we de wereld een stukje beter. Dat vinden we enorm belangrijk.”

Zo maakt edge cloud het verschil
De edge cloud zorgt ervoor dat het proces van het vastleggen, verwerken, en teruglezen van data gebeurt dichtbij de plaats waar het wordt gebruikt. Hierdoor blijven vertragingen beperkt en kan de virtuele wereld beleefd worden zonder bewegingsziek te worden. Dat ontstaat namelijk wanneer er ook maar een klein beetje verschil zit in tijd tussen wat er gebeurt en wat je ziet.

“Dit is een grote stap richting het voor iedereen toegankelijk maken van extended reality, waarmee het mogelijk wordt om de echte en digitale wereld naadloos in elkaar over te laten lopen. In gaming en de technische wereld noemen we dat ook wel de metaverse. Zo’n virtuele beleving is dan ook bij uitstek interessant voor sport en entertainment, maar ook de nieuwe hybride vorm van werken. De oplossing die we in ons VR-experiment hebben getest werkt nu al en brengt die veelbelovende ontwikkelingen weer iets dichterbij”, aldus Omar Niamut, Lead Scientist Social XR bij TNO.

Vodafone 5GameClash
De technologie is getest in het experiment ‘5GameClash’ van Vodafone. Daarin namen twee teams van vijf spelers, geleid door internetfenomenen Milan Knol en Puxque, het op grote afstand tegen elkaar op in de VR-game Nanoclash. Een schietspel waarbij de reactietijd en interactie met het team en de tegenstander cruciaal zijn. Een fractie van een seconde maakt het verschil tussen winnen en verliezen.

Aan de basis lag de 5G-technologie in de 5G Hub in Eindhoven en in 5Groningen. Op beide locaties zijn 5 VR-brillen van The Park Playground gekoppeld aan 5G-modems, welke via de 3,5GHz-frequentie waren verbonden met 5G-antennes van het netwerk. Die antennes stuurden de signalen door naar de twee lokale edge clouds. Hier draaide het spel Nanoclash van The Park, dat voor elke deelnemer realtime het juiste beeld uitrekende en dit via dezelfde route terugstuurde naar de speler. De centrale game controller in de cloud reguleerde de informatie over de tussenstand en over de exacte locatie van de verschillende deelnemers. Hierdoor kunnen spelers elkaars avatar zien in de virtuele wereld en gelijktijdig in de fysieke ruimte veilig om elkaar heen bewegen.

“The Park Playground heeft als missie om de toekomst van entertainment naar het grote publiek te brengen. Dit is een enorm engagement naar continue innovatie en we zijn dan ook trots dat we met onze ontwikkeling van 5G streaming-oplossingen nu ook ervaringen kunnen brengen waarmee realiteit nog moeilijk te onderscheiden valt”, zegt Philippe de Schutter, CEO van The Park Playground. “De kracht van de combinatie tussen virtual reality en 5G is dat jong én oud zonder draden of computers het onmogelijke kunnen beleven. Dit is niet gewoon voor gamers, dit is de toekomst en die is voor iedereen.”

Dit project is mede mogelijk gemaakt door de 5G Hub (een collectief van VodafoneZiggo, Ericsson, High Tech Campus Eindhoven en Brainport Development) en door 5Groningen partners Economic Board Groningen, TNO, Dell Technologies, VMware, The Park Playground en VodafoneZiggo.