• DreamLab maakt gebruik van de collectieve rekenkracht van smartphones om complexe gegevens te analyseren terwijl hun eigenaars slapen of hun toestel opladen.
  • 2 miljoen DreamLab-gebruikers in 17 landen hebben het onderzoek naar mogelijke behandelingen voor COVID-19 en kanker al versneld.
  • DreamLab gaat nu klimaatverandering aanpakken.

De Vodafone Foundation start een internationale zoektocht naar partners voor onderzoek naar klimaatverandering om zo de focus van haar bekroonde DreamLab smartphone app te verbreden. DreamLab, ontwikkeld door de Vodafone Foundation, is een gespecialiseerde crowdsourcing-app die wetenschappelijk onderzoek versnelt door gebruik te maken van de gezamenlijke rekenkracht van smartphones die niet in gebruik zijn terwijl hun eigenaars ze opladen. Dreamlab heeft al bijgedragen aan COVID-19-onderzoek in samenwerking met Imperial College London en kankeronderzoek in samenwerking met het Garvan Institute of Medical Research. Met meer dan 2 miljoen downloads in 17 landen is het door DreamLab gecreëerde netwerk van smartphones equivalent aan een virtuele supercomputer die miljarden berekeningen kan uitvoeren zonder de gegevens van gebruikers te verzamelen of openbaar te maken. In het jaar waarin de VN klimaatverandering heeft aangemerkt als de grootste bedreiging voor de mensheid, is de Vodafone Foundation nu op zoek naar organisaties die onderzoek doen dat de grootschalige verwerkingskracht van DreamLab nodig heeft om gegevens over klimaatverandering te analyseren. Om in aanmerking te komen, moeten organisaties een bestaand klimaatonderzoeksproject hebben dat technisch compatibel is met DreamLab en dat gericht is op een specifiek aansprekend klimaatgerelateerd probleem in de 17 landen waar het DreamLab-platform momenteel gehost wordt.

Andrew Dunnett, directeur SDG's, Sustainable Business and Foundations van de Vodafone Group: "We hebben de impact en de enorme kracht van DreamLab gezien en we willen die kracht nu gebruiken om het klimaatonderzoek aan te jagen en te doen wat we kunnen om de noodsituatie waarmee onze planeet wordt geconfronteerd, zo snel mogelijk aan te pakken."

Organisaties die belangstelling hebben om samen te werken met de Vodafone Foundation en de DreamLab-app, wordt gevraagd om de website van de Vodafone Foundation te bezoeken: https://www.vodafone.com/vodafone-foundation/focus-areas/dreamlab-app#dreamlab-app-goes-green

Dreamlab helpt kankeronderzoek te versnellen
DreamLab werd in december 2018 in het Verenigd Koninkrijk gelanceerd om belangrijk kankeronderzoek te ondersteunen dat wordt uitgevoerd aan Imperial College London.
In een met behulp van DreamLab uitgevoerde analyse van de eigenschappen van meer dan 8.000 alledaagse voedingsmiddelen, identificeerde het onderzoek meer dan 110 antikankermoleculen, waaronder in sinaasappelen, kool en druiven. De tweede ontdekking was dat twee bestaande geneesmiddelen die waren ontworpen voor de behandeling van andere aandoeningen, mogelijk een rol kunnen spelen bij de behandeling van kanker. Aangezien deze geneesmiddelen reeds in gebruik zijn, brengt de goedkeuring ervan voor inzet bij kanker lagere kosten en minder risico's met zich mee en gaat dit sneller dan de ontwikkeling van volledig nieuwe geneesmiddelen. Het door DreamLab gefaciliteerde onderzoek is opgenomen in een wetenschappelijk artikel dat is gepubliceerd in Nature, en onderzoekers van Imperial College hebben een Hyperfoods Cookbook gepubliceerd met tien recepten waarin voedingsmiddelen zijn verwerkt waarvan uit het onderzoek is gebleken dat zij ziektebestrijdende eigenschappen hebben.

Dreamlab Corona-AI versnelt onderzoek naar mogelijke behandelingen voor COVID-19
Het DreamLab Corona-AI-project werd in april 2020 gelanceerd door de Vodafone Foundation en het Imperial College London, waarbij DreamLab een nieuwe toepassing kreeg: het onderzoek naar mogelijke behandelingen voor COVID-19-patiënten versnellen. DreamLab Corona-AI analyseert met behulp van machine learning in een AI-netwerk de interactie tussen virus en gastheer en identificeert combinaties van geneesmiddelen en voedingsmoleculen met antivirale eigenschappen. Tot dusver heeft het DreamLab Corona-AI-project meer dan 300 miljoen berekeningen uitgevoerd en 450 miljard moleculaire combinaties getest - het equivalent van 11.664 jaar rekentijd van een snelle desktop computer. De eerste fase van DreamLab Corona-AI werd in slechts zes maanden voltooid en leverde inzichten op in bestaande geneesmiddelen voor cardiovasculaire en stofwisselingsaandoeningen en het potentieel daarvan om te worden ingezet voor de bestrijding van SARS-CoV-2. Naast deze bevindingen heeft het project moleculen met antivirale eigenschappen gevonden in alledaags voedsel, waaronder bessen, appels, sinaasappels, citroenen, kool, broccoli, uien, knoflook, peterselie en bonen. Fase 2 en 3 zullen naar verwachting in december 2021 voltooid worden, waarna de resultaten ter beschikking van de medische gemeenschap zullen worden gesteld om klinische trials faciliteren. Nieuwe kennis over voedsel kan mogelijk leiden tot aanvullend voedingsadvies dat patiënten kan helpen die aan het herstellen zijn van COVID-19.

Dreamlab nu beschikbaar in 17 landen op iOS en Android
DreamLab kan wereldwijd worden gedownload en het gebruik ervan is gratis voor Vodafone-klanten in Albanië, Australië, Tsjechië, DRC, Duitsland, Ghana, Griekenland, Ierland, Italië, Lesotho, Nieuw-Zeeland, Portugal, Roemenië, Zuid-Afrika, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. Klanten in Nederland en klanten op andere netwerken kunnen verbinding maken via Wi-Fi of wordt gevraagd hoeveel data ze willen doneren om de app te voeden.

De DreamLab app is beschikbaar in de App Store voor iOS of Play Store voor Android. Vodafone-klanten kunnen DreamLab gratis activeren via mobiele data of Wi-Fi: