Nieuwsberichten

Organisatie

  toon meer nieuws

  Vodafone geeft boost aan corona-onderzoek met app

  DreamLab app zet rekenkracht smartphones in voor medisch onderzoek

  8 juni 2020

  Vanaf vandaag kunnen smartphonegebruikers in Nederland bijdragen aan de strijd tegen het coronavirus (COVID-19). Door de collectieve rekenkracht van smartphones in te zetten, kan onderzoek naar het coronavirus worden versneld. De Vodafone Foundation ontwikkelde een app voor medisch onderzoek: de DreamLab-app. Daar is nu onderzoek naar COVID-19 van wetenschappers van het Imperial College London aan toegevoegd. De app is gratis te downloaden via de Appstore (Apple) of Play Store (Android). 

  De DreamLab-app is ontwikkeld door de Vodafone Foundation om smartphonegebruikers de mogelijkheid te geven bij te dragen aan medisch onderzoek terwijl hun telefoon ‘s nachts aan de oplader ligt. Sinds kort is er een COVID-19 onderzoeksproject toegevoegd. Hiermee is DreamLab de eerste app die zowel op Android als iOS voor dit doeleinde is uitgebracht.

  "Het is mooi om door middel van onze technologie en ons krachtige netwerk bij te kunnen dragen aan het werk van Imperial College London in de strijd tegen corona," zegt Jeroen Hoencamp, ceo van VodafoneZiggo. “Iedereen voelt de behoefte om iets bij te dragen in de strijd tegen het coronavirus, anders dan thuisblijven alleen. En dat kan op een simpele, doeltreffende en veilige manier met DreamLab. En hoe meer mensen de app gebruiken, des te sneller het onderzoek gaat. Bij Vodafone staan we voor technologische vooruitgang die bijdraagt aan een betere toekomst. DreamLab is precies zo’n applicatie die dat doet."

  Wereldwijd worden enorme hoeveelheden data gebruikt voor medisch onderzoek. Onderzoekers hebben beperkte toegang tot supercomputers om deze complexe data door te rekenen. De app maakt door middel van een algoritme en rekenkracht gebruik van inactieve smartphones om onderzoek naar nieuwe antivirale bestanddelen in bestaande medicijnen en voedingsmiddelen te versnellen. De app gebruikt de rekenkracht van smartphones om sneller berekeningen uit te kunnen voeren zonder gebruik te maken van de persoonlijke gegevens op deze telefoons.

  Bij voorkeur maakt DreamLab ’s nachts gebruik van de rekenkracht als de telefoon niet gebruikt wordt, waarbij een nieuwe telefoon in zes uur ongeveer 1.800 kleine onderzoeksproblemen oplost als hij volledig is opgeladen. Uit tests blijkt dat 33 nieuwe telefoons dezelfde hoeveelheid data kunnen doorrekenen als een supercomputer van een onderzoeksorganisatie.

  Dr. Kirill Veselkov, onderzoeksleider chirurgie en oncologie Imperial College London: "We hebben nieuwe behandelingen nodig om COVID-19 te bestrijden. Er is medicatie op de markt die wellicht werkt, maar we moeten complexe analyses door middel van artificial intelligence uitvoeren om uit te zoeken welke moleculen of combinaties van moleculen het virus in het lichaam kunnen ontwrichten. Dit vergt enorm veel rekenkracht en DreamLab geeft ons de kans om dit uit te voeren in veel korter tijdsbestek."

  DreamLab is gratis te downloaden in de App store voor iOS of de Play Store voor Android waarbij in de app de keuze wordt voorgelegd om data uit de databundel te doneren of deze via Wifi te laten draaien. Meer informatie is te vinden via de website https://www.vodafone.nl/dreamlab