Nieuwsberichten

Organisatie

  toon meer nieuws

  Vodafone's nieuwe Internet of Things netwerk nu live

  2 juni 2017

  Vodafone Nederland is sinds kort live met haar NB-IoT-netwerk op 20 plaatsen in Nederland, verspreid over 9 steden. NB-IoT staat voor NarrowBand-Internet of Things, een technologie die als internationale standaard is gedefinieerd en op een efficiënte manier apparaten met het internet verbindt.

  Deze nieuwe technologie werkt al op de VodafoneZiggo-kantoorlocaties in Maastricht, Utrecht en Amsterdam. Het netwerk is ook live op verschillende plekken in van Rotterdam, Eindhoven, Hilversum, Den Bosch, Groningen, Delft en Schiphol. Daarnaast heeft Vodafone deze week ook een eerste succesvolle test uitgevoerd met behulp van LTE-M-technologie.

  Met de live-gang van het nieuwe netwerk op kantoorlocaties én in het veld krijgen gebruikers de mogelijkheid om de technologie al in een vroeg stadium te ervaren en te testen. Zo werkt Vodafone bijvoorbeeld samen met Mic-O-Data, een technologiebedrijf gespecialiseerd in smart waste management; vuilniscontainers die zijn voorzien van beveiliging en meetapparatuur voor een efficiënter afvalsysteem. Tevens werkt Vodafone met Dual Inventive aan een slimme spoorbewakingsoplossing op basis van deze nieuwe technologie.

  Innovatie op locatie
  Andere locaties zijn gekozen vanwege hun innovatieve karakter. Zo is de NB-IoT techniek actief bij startup-incubator Yes!Delft en op de High Tech campus in Eindhoven. Ook 5Groningen, de proeftuin voor de nieuwste generatie mobiel internet in Noord-Groningen, kan binnenkort gebruik maken van de technologie.

  LTE-M
  Vodafone heeft nóg een slimme techniek in ontwikkeling; LTE-M. Deze technologie geeft de mogelijkheid tot meer bandbreedte in vergelijking tot NB-IoT en ondersteunt ook voice (VoLTE). Dit is relevant voor oplossingen waarbij spraak nodig is, zoals bij slagbomen of liften. Deze week voerde het telecombedrijf een eerste succesvolle test uit. Met deze technologie verbreedt Vodafone het IoT-portfolio voor klanten, waarmee Vodafone als provider het meest complete radionetwerk voor Internet of Things diensten aanbiedt.

  Over NB-IoT
  NB-IoT is een zogenaamde Low Power Wide Area-techniek die op een efficiënte manier apparaten met elkaar verbindt. Doordat de technologie op Vodafone's eigen frequentiespectrum werkt, is er geen sprake van interferentie met andere signalen. Bovendien gebruiken NB-IoT-toepassingen maar kleine hoeveelheden data en heeft deze techniek daardoor geen gevolgen voor de capaciteit die mobiele klanten van het 4G-netwerk vragen. Aan het einde van de zomer zal het netwerk landelijk dekkend zijn. Lees hier eerdere berichtgeving over NB-IoT.