Ook dit jaar neemt VodafoneZiggo actief deel aan de Week van de Mediawijsheid. Het is ruim 4 jaar geleden dat het bedrijf startte met het lesprogramma Online Masters om de digitale vaardigheden van kinderen te vergroten. Ruim 400.000 kinderen hebben inmiddels deelgenomen.

VodafoneZiggo heeft tot doel om 2 miljoen mensen vooruit te helpen in de samenleving in de periode 2020 - 2025. Dat wil het bedrijf onder meer bereiken door het aanbieden van programma’s waarin scholieren, senioren en families essentiële digitale vaardigheden opdoen. Tijdens de Week van de Mediawijsheid introduceert het bedrijf de nieuwe les Robotica. Daarnaast wordt de module Social Master uitgelicht die aansluit bij het thema van de week.

‘Digitale vaardigheden zijn helaas nog steeds geen vast onderdeel van het curriculum op scholen. Zolang dit niet het geval is bieden wij programma’s voor het onderwijs om leerkrachten en jongeren digitale vaardigheden te leren en met elkaar in gesprek te gaan over veilig en bewust online zijn. Zo zorgen we er met elkaar voor dat iedereen mee kan blijven doen met alle technologische ontwikkelingen nu en in de toekomst, aldus Louise Meijer, Directeur Corporate Social Responsibility (CSR).

Balans
Het thema van de Week van de Mediawijsheid is ‘Balans, heb jij het onder de duim?’. Digitale media hebben steeds meer impact op ons leven. Op onze tijdsbeleving, op het contact met anderen, op onze blik op de wereld en zelfs op onze gezondheid. Hoe zorgen we dat de effecten van digitale media vooral positief zijn? Hoe behouden we een gezonde balans in een samenleving die steeds meer digitaliseert? De module Social Master biedt drie lessen met uiteenlopende sociale en interactieve opdrachten waardoor kinderen kritisch om leren gaan met (sociale) media en ze de balans tussen online en offline onderzoeken.

Nieuwe les: Robotica
In de module Creative Master komen techniek en creativiteit samen en gaan leerlingen aan de slag met virtual reality, programmeren én een nieuwe les in robotica. Leerlingen discussiëren onder andere over de stelling of het een goede zaak is dat je straks allerlei simpele en saaie klusjes uit kunt laten voeren door robots. Ook maken ze een prototype robot die vliegtuigjes of propjes weg kan schieten, onder begeleiding van robotica experts Tijn, Iris en Stijn, die meedoen aan internationale robotcompetities.

Over Online Masters
Online Masters is ontwikkeld door VodafoneZiggo met medewerking van Netwerk Mediawijsheid en ECP/veiliginternetten.nl. Met het gratis interactieve lesprogramma Online Masters vergroten kinderen hun digitale vaardigheden. Ze leren over de digitale wereld en hoe ze vaardig, veilig en bewust online zijn. Het lesprogramma is bestemd voor de bovenbouw van het basisonderwijs en de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Tijdens de jaarlijkse Week van de Mediawijsheid in november kunnen mensen virtuele Online Masters-gastlessen op scholen geven.

Klik hier voor meer informatie over Online Masters en de Week van de Mediawijsheid

Online Masters 100