Ziggo Sport gaat komend voetbalseizoen serieus opschalen. De sportzender heeft vanaf seizoen 2024/2025 de exclusieve uitzendrechten voor de UEFA Champions League, de UEFA Europa League en de UEFA Conference League. De drie competities zijn goed voor ruim 500 voetbalwedstrijden per jaar. Vandaag maakte Ziggo Sport bekend hoe de voetbalprogrammering er vanaf augustus uitziet.

De programmering van de sportzender is voor een groot deel afhankelijk van de opzet van de UEFA-clubcompetities. De UEFA heeft die vanaf het volgende seizoen flink gewijzigd. Clubs in de UEFA Champions League spelen voortaan een groepsfase met 36 clubs in dezelfde groep. Nu zijn dat nog 32 teams in acht poules van vier teams. Iedere club speelt in de groepsfase acht wedstrijden tegen acht verschillende clubs, vier keer thuis en vier keer uit.

In deze groepsfase vinden maximaal negen wedstrijden tegelijk plaats (acht in de UEFA Conference League). In januari vinden op de laatste wedstrijddag van de groepsfase zelfs achttien wedstrijden op hetzelfde moment plaats. Ziggo Sport maakt per speelavond een selectie welke wedstrijden op welk kanaal te zien zijn.

Nieuwe opzet
Wie tegen wie speelt in de groepsfase wordt bepaald in een gewogen loting. Iedere club speelt tegen twee absolute topclubs, maar ook tegen twee wat lager geklasseerde clubs. De acht clubs die in de groepsfase het hoogste eindigen, gaan direct door naar de knock-outfase. Clubs op plaats 9 tot en met 24 spelen een tussenronde. De nummers 25 tot en met 36 zijn direct uitgeschakeld van UEFA Europees voetbal. De UEFA Europa League en de UEFA Conference League kennen eenzelfde opzet.

"Meer deelnemende clubs, meer Nederlandse clubs, meer wedstrijden, meer verschillende tegenstanders en meer onvoorspelbaarheid, zeker in de groepsfase van de drie competities. Dat gaat spannende televisie opleveren", aldus Marcel Beerthuizen, directeur van Ziggo Sport. "Heel Nederland kan straks topvoetbal kijken."

Nederlandse clubs
Ziggo-klanten kijken wedstrijden van deelnemende Nederlandse clubs en de drie finales op Ziggo Sport (kanaal 14). Als er twee Nederlandse clubs gelijktijdig spelen, dan zal Ziggo Sport ook op Ziggo kanaal 13 een wedstrijd uitzenden. Door de wedstrijden van Nederlandse clubs op verschillende kanalen uit te zenden, heeft de zender bij alle wedstrijden ruimte voor uitgebreide voor- en nabeschouwingen. Elke speelavond is er in ieder geval een wedstrijd te zien, ook als er geen Nederlandse clubs meer in competitie zijn.

Alle wedstrijden
Met het brede voetbalaanbod in de drie Europese clubcompetities krijgen de kanalen van Ziggo Sport Totaal (onder andere Ziggo Sport Racing, Golf, Tennis en Docu) een nieuwe benaming. Om verwarring te voorkomen, heten de zenders vanaf 1 juli Ziggo Sport en Ziggo Sport 2, 3, 4, 5, en 6. Daarnaast biedt de sportzender via de Ziggo GO app nog twaalf streams, zodat Ziggo Sport Totaal-abonnees gelijktijdig toegang hebben tot maximaal achttien live wedstrijden. Voor de voetballiefhebber die niet kan kiezen is er Switch, een schakelkanaal met live hoogtepunten van de verschillende gelijktijdige wedstrijden.

Ziggo Sport Free
Voor voetballiefhebbers zonder Ziggo- of Ziggo Sport Totaal abonnement verzorgt Ziggo Sport via een Ziggo Sport Free account gratis toegang tot de voetbalwedstrijden van de deelnemende Nederlandse voetbalclubs en de finales. Thuis of onderweg kunnen ze kijken op smart tv, tablet en smartphone kijken via de Ziggo GO app, of online via ziggogo.tv (laptop/pc). Iedereen kan zich eenvoudig aanmelden om toegang te krijgen. Via Ziggo Sport Free verzorgt Ziggo Sport een korte voor- en nabeschouwing.

Live registratie
Niet alleen heeft Ziggo Sport de uitzendrechten van de drie Europese competities, ook is de sportzender verantwoordelijk voor de live registratie van alle thuiswedstrijden van de Nederlandse clubs. Daarvoor werkt Ziggo Sport nauw samen met de ervaren Nederlandse sportproducent Southfields, dat veel ervaring heeft met live voetbal, onder andere voor Talpa en ESPN. Daarnaast zijn facilitair partners EMG en NEP betrokken bij de registratie en uitzendingen.

De precieze programmering is vanaf half augustus te zien op ziggosport.nl