VodafoneZiggo.nl gebruikt cookies, door deze site te gebruiken accepteert u ons cookiebeleid.
Verhalen

5G HUB: broeinest van innovatie

Testen met 5G in Eindhoven

5G is het mobiele internet van de toekomst, met massa's meer bandbreedte, snelheid en efficiëntie. Wat je er allemaal mee kunt, leer je alleen door te experimenteren. Samen met tal van bedrijven, wetenschappers en de overheid stropen wij de mouwen op in de 5G HUB Eindhoven.

Op de High Tech Campus in Eindhoven opende op 30 januari 2020 de 5G HUB, waar bedrijven met 5G leren werken.Een interview met Jelmer Letterie van VodafoneZiggo.

Van theorie naar praktijk
"Iedereen heeft de mond vol van 5G, maar tot nu toe gaat het vooral om plannen", vertelt Jelmer Letterie, een van de initiatiefnemers van de 5G HUB namens VodafoneZiggo. "Hier gaan we die theorieën testen in de praktijk. Nu 5G landelijk is uitgerold, kunnen bedrijven hun innovatieve producten getest en wel op de markt brengen. Zo brengen we 5G in een stroomversnelling."

Dankzij de testfrequenties kun je in de HUB experimenteren met 5G, maar ook met andere technische snufjes. "We kijken breder dan 5G, dus bijvoorbeeld naar het Internet of Things (IoT), Artificial Intelligence en sensortechnologie. En misschien ook wel combinaties van die innovaties. 5G maakt veel nieuwe innovaties mogelijk.

Een kapstok voor ideeën
De 5G HUB heeft een eigen logo en huisstijl, een eigen identiteit en met een eigen programmering. "Een speciaal ontwikkeld innovatieprogramma maakt de HUB relevant", legt Jelmer uit. "Met dat programma brengen we relevante partijen samen, zowel grote bedrijven als startups. We willen duidelijk maken wat voor innovaties we hier gaan testen, wat de doelen zijn en wat we van deelnemende bedrijven verwachten. Dit programma is de kapstok waaraan bedrijven hun projecten ophangen."

Met wat voor ideeën bedrijven nog meer gaan komen, is de vraag. Toch is de agenda van de HUB al gevuld. Poppodium De Effenaar, voetbalclub PSV en Philips startten na de opening van de HUB direct met hun projecten. De Effenaar experimenteert met virtual reality en gaming, PSV onderzoekt de mogelijkheden van een smart stadium en Philips werkt aan de connected ambulances. Dit zijn ambulances die via een supersnelle videoverbinding verbonden zijn met de hartspecialist in het ziekenhuis. Vanuit de operatiekamer kan de specialist in noodgevallen vast meekijken bij zijn patiënt in aantocht.

Knappe koppen
Om al die plannen werkelijkheid te maken, steken behoorlijk wat partijen de koppen bijeen. Naast de High Tech Campus, VodafoneZiggo, Brainport en Ericsson doen ook wetenschappers, overheidsinstanties en tal van bedrijven een duit in het zakje. "Met z'n allen gaan we die innovaties verder brengen", legt Jelmer uit. "Als VodafoneZiggo brengen we alle partijen bijeen en zorgen dat ze hun werk goed kunnen doen. Dat betekent ook dat wij de technologische ondersteuning regelen. Want alleen de aanwezigheid van die netwerkfrequentie is niet voldoende. Er moeten ook experts in de buurt zijn die er iets mee kunnen, die meedenken en assisteren bij obstakels."

Veel knappe koppen zijn dus al bij de HUB betrokken, maar Jelmer hoopt op meer. Vooral kennisinstellingen ontbreken wat hem betreft tot op heden, maar zeker ook organisaties uit de rest van Nederland. "Daarmee voorkomen we dat we alleen één regio slimmer maken. De HUB moet een broeinest van innovatie worden. En wij geven partijen de middelen die ze nodig hebben om daarvoor te zorgen."

Lees meer over VodafoneZiggo's activiteiten in Eindhoven of kijk op de website van de 5GHUB via https://5ghub.nl/ .