Verhalen
5G Hub: broeinest van innovatie

5G Hub: broeinest van innovatie

Testen met 5G in Eindhoven

5G is het mobiele internet van de toekomst, met massa's meer bandbreedte, snelheid en efficiëntie. Wat je er allemaal mee kunt, leer je alleen door te experimenteren. Samen met tal van bedrijven, wetenschappers en de overheid stropen wij de mouwen op in de 5G Hub Eindhoven.

Op het landelijke 5G-netwerk moeten we nog even wachten, maar binnenkort krijgen we al wel een sneak preview. Op de High Tech Campus in Eindhoven opent 30 januari 2020 de 5G Hub, waar bedrijven met 5G kunnen leren werken. Hoe? De benodigde testfrequentie van 3,5 GHz – die het netwerk onderscheidt van zijn voorgangers – komt in en rondom de Hub ter beschikking. Maar ook innoveren op 4G en IoT-netwerken wordt mogelijk. Tijd om te testen!

Van theorie naar praktijk
"Iedereen heeft de mond vol van 5G, maar tot nu toe gaat het vooral om plannen", vertelt Jelmer Letterie, een van de initiatiefnemers van de 5G Hub namens VodafoneZiggo. "Hier gaan we die theorieën testen in de praktijk. Zodra 5G landelijk wordt uitgerold, kunnen bedrijven hun innovatieve producten getest en wel op de markt brengen. Zo brengen we 5G in een stroomversnelling."

Dankzij de testfrequentie kun je in de Hub experimenteren met 5G, maar ook met andere technische snufjes. "We kijken breder dan 5G, dus bijvoorbeeld naar het Internet of Things (IoT), Artificial Intelligence en sensortechnologie. En misschien ook wel combinaties van die innovaties. 5G maakt veel nieuwe innovaties mogelijk. We gaan trouwens niet alleen de mógelijkheden van 5G onderzoeken, maar ook de potentiële gevaren."

Een kapstok voor ideeën
De 5G Hub krijgt een eigen logo en huisstijl, een eigen identiteit en met een eigen programmering. "Een speciaal ontwikkeld innovatieprogramma moet de Hub relevant maken", legt Jelmer uit. "Met dat programma brengen we relevante partijen samen, zowel grote bedrijven als startups. We willen duidelijk maken wat voor innovaties we hier gaan testen, wat de doelen zijn en wat we van deelnemende bedrijven verwachten. Dit programma wordt de kapstok waaraan bedrijven hun projecten kunnen ophangen."

Met wat voor ideeën bedrijven gaan komen, is nog de vraag. Toch is de agenda van de Hub nu al deels gevuld. Poppodium De Effenaar, voetbalclub PSV en Philips starten bij de opening van de Hub direct met hun projecten. De Effenaar gaat experimenten doen met virtual reality en gaming, PSV onderzoekt de mogelijkheden van een smart stadium en Philips werkt aan connected ambulances. Dit zijn ambulances die via een supersnelle videoverbinding verbonden zijn met de hartspecialist in het ziekenhuis. Vanuit de operatiekamer kan de specialist in noodgevallen vast meekijken bij zijn patiënt in aantocht.

Knappe koppen
Om al die plannen werkelijkheid te maken, steken behoorlijk wat partijen de koppen bijeen. Naast de High Tech Campus, VodafoneZiggo, Brainport en Ericsson doen ook wetenschappers, overheidsinstanties en tal van bedrijven een duit in het zakje. "Met z'n allen gaan we die innovaties verder brengen", legt Jelmer uit. "Als VodafoneZiggo brengen we alle partijen bijeen en zorgen dat ze hun werk goed kunnen doen. Dat betekent ook dat wij de technologische ondersteuning regelen. Want alleen de aanwezigheid van die netwerkfrequentie is niet voldoende. Er moeten ook experts in de buurt zijn die er iets mee kunnen, die meedenken en assisteren bij obstakels."

Veel knappe koppen zijn dus al bij de Hub betrokken, maar Jelmer hoopt op meer. Vooral kennisinstellingen ontbreken wat hem betreft tot op heden, maar zeker ook organisaties uit de rest van Nederland. "Daarmee voorkomen we dat we alleen één regio slimmer maken. De Hub moet een broeinest van innovatie worden. En wij geven partijen de middelen die ze nodig hebben om daarvoor te zorgen."

Lees meer over VodafoneZiggo's activiteiten in Eindhoven.