De zorgsector is onderbezet, maar veel patiënten hebben nog steeds zorg nodig. Een patiënt die door sondevoeding moet aansterken bijvoorbeeld, maar de sondevoeding niet zelf kan regelen. Of iemand die medicijnen slikt met een verminderde werking, omdat ze bij een verkeerde temperatuur worden bewaard. Al deze mensen en zorgbehoeftes wekken vraagstukken op die Internet of Things kan beantwoorden.

In de thuiszorg blijft maar weinig tijd over voor intensieve zorg. Alles moet sneller en sneller. Om patiënten toch de juiste diensten te bieden, heeft het bedrijf MobileCare samen met Vodafone een oplossing bedacht. Eentje waarmee patiënten zélf meten hoe het met ze gesteld is en de arts op afstand kan meekijken: VirtueleThuiszorg.

Meer patiënten de deur uit
Patrick Landsman, directeur van MobileCare, zag dat er al veel technologie beschikbaar was die kwetsbare mensen thuis ondersteunt. VirtueleThuiszorg is ontstaan door verschillende technologieën aan elkaar te koppelen. Landsman: "Onze klanten kunnen gebruikmaken van het door ons ontwikkelde ecosysteem met verschillende technische oplossingen. Naast robotrollators bieden we ook zorghorloges, GPS-trackers, sensoren voor in huis en beeldcontact aan. Daarbij werken we nauw samen met Vodafone. Zij verzorgen de connectiviteit, leveren tablets en delen hun kennis op het vlak van Internet of Things. Belangrijk, want we hebben echt een stabiele en betrouwbare verbinding nodig om contact te houden met de patiënten en hun gezondheidssituatie te monitoren."

Met het dragen van sensoren wordt gemeten of bepaalde waardes afwijken van normaal. Mocht er iets mis zijn met de patiënt, dan kan de arts direct contact opnemen of actie ondernemen. "Die gedachte stelt patiënten gerust, zo blijkt. "Ze durven eindelijk weer de deur uit te gaan, omdat ze toch gelijk op de hoogte worden gebracht als er iets misgaat. Ieder moment videobellen met een zorgverlener geeft al net zo'n veilig gevoel."

Slimme sondevoeding
Met huidige sondes (een dun slangetje, waar vloeibare voeding door wordt gegeven) is het al mogelijk om thuis sondevoeding te gebruiken. Wel moet de arts of verpleger controleren of de voedselinname goed gaat en hoe consequent de patiënt deze voeding inneemt. Deloitte heeft samen met VodafoneZiggo een prototype van een slimme thuissonde ontwikkeld die deze data verzamelt en doorzet naar verzorgers.

Om patiënten zo goed mogelijk te helpen, zetten Deloitte en VodafoneZiggo de beste apparatuur in. Daarom zijn zij nu in gesprek met verschillende bedrijven die ervaring hebben met het lanceren van medische apparatuur, zodat zij zeker weten dat alleen de beste apparatuur bij de patiënten terechtkomt.

Een mailtje van je medicijnen
Er zijn genoeg medicijnen die niet meer naar behoren werken, omdat ze bij de verkeerde temperatuur worden bewaard. De medicijnen van reumapatiënten bijvoorbeeld. Deze kosten de patiënt zo'n 14.000 euro per jaar, maar verliezen snel hun werking als ze buiten de ideaaltemperatuur van 2-8 graden Celsius komen. Slechts 7 procent van de gebruikers bewaart ze ook daadwerkelijk bij die temperatuur. De oorzaak? Wisselende temperaturen in verschillende delen van de koelkast.

De Nederlandse start-up AntTail bedacht hier een oplossing voor: een sensor die zowel temperatuur- als lichtgevoelig is. Mark Roemers, oprichter en CEO van AntTail: "Onze data helpt dokters en andere zorgprofessionals om te checken hoe het zit met de therapietrouw van de patiënt. Dankzij onze app krijgen patiënten direct een notificatie als de temperatuur van hun medicijn niet goed is. Het aantal correct bewaarde medicijnen is daardoor enorm gestegen: van minder dan 10 procent naar meer dan 90 procent."

Meer zelfstandigheid voor patiënten en minder drukte in de zorgsector: IoT kan hier veel aan bijdragen. VodafoneZiggo zet haar global network in om deze ontwikkelingen zo veel mogelijk bij te staan. Kijk voor meer informatie op vodafone.nl/iot.