VodafoneZiggo is voor veel gemeenten een belangrijke innovatiepartner. Daarom waren we bij het jaarlijkse congres van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Ruim 3.000 burgemeesters, wethouders, raadslieden, griffiers en gemeentesecretarissen kwamen ervoor samen in Maastricht. Op de beursvloer demonstreerden we 5G, Internet of Things, Smart Cities én lieten we de allerjongste generatie tech-experts aan het woord.

Drones, zelfrijdende auto's en op afstand je thermostaat een tikkie hoger zetten: tien jaar geleden nog sciencefiction, nu kijken we er al niet meer van op. Het kan allemaal, doordat we steeds meer data kunnen verzenden. Zo wordt alles smart, interactief en verbonden. Met de komst van 5G maken we weer een grote stap, naar een tijdperk waarin al die technologie volwassen wordt. Alles om ons heen wordt data-driven; van de kleinste objecten tot hele steden. Daar willen gemeenten natuurlijk meer van weten.

5G: nog sneller ananassen hakken
Een bezoek aan onze beursstand was niet zonder gevaar. Wie het aandurfde, kon met een virtual-reality-bril Fruit Ninja spelen om het razendsnelle 5G te testen. Bril op, controllers in de handen en je belandde in een wereld vol rondvliegende stukken fruit die je in de pan kon hakken. Maar het ging natuurlijk niet alleen om de ananassen. De stadsbestuurders werden uitgedaagd om te praten en vooral te ontdekken wat 5G voor de inwoners van hun stad kan betekenen. Voorbeelden te over.

VNG congres VR 2

Van wijngaard tot woonwijk
Vanuit de VodafoneZiggo-stand konden bezoekers allerlei gebeurtenissen waarnemen, beïnvloeden en monitoren. Zoals een klein robotje, dat in een wijngaard heel gericht insecten te lijf ging. Of een zelfrijdende auto, die in Zweden rondjes om het pand van telefoniebedrijf Ericsson reed terwijl deze vanaf een andere locatie werd bestuurd. Via een liveverbinding stroomde data binnen uit een mangrovegebied – waar sensoren op boomwortels nauwlettend het zoutgehalte peilen. Dit soort technologie vormt de basis van Internet of Things (IoT) én van wat we Smart Cities noemen.

Even doordenken
Ook voor gemeenten zijn massa's toepassingen te bedenken voor 5G en IoT. Door die mangrove-sensoren in een stadspark te planten bijvoorbeeld, kan er met precisie bewaterd worden en blijft het groen altijd op z'n mooist. Of plaats zo'n sensor in een vuilcontainer: die hoeft dan alleen nog te worden geleegd als hij ook vol zit. Sensoren die de drukte in een gebied bepalen, kunnen bezoekers een rustigere route adviseren en hun bezoek veraangenamen. Door data uit veel bronnen te combineren, ontstaan allerlei mogelijkheden waarvan steden steeds slimmer worden. De bestuurders werden uitgedaagd om de technologie te koppelen aan beleidsthema's in hun stad zoals duurzaamheid, mobiliteit, veiligheid en zorg.

Leuker leven in een slimme stad
Bij de term Smart City heeft iedereen een ander beeld. Daarom vroegen we onderzoeksbureau Ipsos om bij burgers en digitale experts te polsen wat het begrip voor hen betekent. Op het VNG Jaarcongres presenteerden we de resultaten. Daar hadden de toehoorders het idee dat 'hun' steden nog niet zo ver gevorderd waren, maar het onderzoek liet zien dat ze nu al een volgende fase ingaan. Reden voor VodafoneZiggo om de ontwikkeling van deze technologieën te blijven aanjagen en steeds nauwer met publiek-private partijen samen te werken. Zo maken we het leven in steden leuker, makkelijker en slimmer.

VNG congres bovenaanzicht kids

De toekomst ervaren
Vanuit onze stand konden bezoekers nóg iets bijzonders meemaken, namelijk een Experience Day. Die organiseert VodafoneZiggo maandelijks voor kinderen tussen de 10 en 14 jaar. Op zo'n dag maakt de jonge generatie kennis met digitale technieken van de toekomst en krijgen ze toegang tot Online Masters – ons lesprogramma voor basisscholen en middelbaar onderwijs. Dit keer was groep 8 van basisschool De Letterdoes aan de beurt, terwijl 70 gemeentebestuurders vanuit Maastricht toekeken. De fax-generatie gluurde mee met de swipe-generatie.

'Dit kan iedereen'
Deze Experience Day begon met een quiz. Bij de vraag 'Hoe oud is deze telefoon?' klonk een zucht van herkenning uit de groep toekijkende gemeentebestuurders. De kinderen reageerden vooral verbaasd. Een telefoon met een toetsenbord? Die moest wel stokoud zijn! De workshop programmeren daagde leerlingen uit om met bouwstenen een figuurtje over het scherm te laten bewegen. Al snel dansten er voetballers en yogi's door het beeld. Een gemeentesecretaris keek zichtbaar onder de indruk naar de schermen. "Ach, dit kan echt iedereen hoor", mompelde de kleine programmeur bescheiden.

Tijdens het VNG Congres deelden we kennis over 5G en de aanstormende mogelijkheden. Veel Nederlandse gemeenten zijn daardoor weer een stukje 'smarter' geworden, en een stap dichterbij de data-gedreven toekomst. Voor ons de uitdaging om die toekomst in stroomversnelling te brengen,  zodat we een steentje kunnen bijdragen aan een plezieriger leven in de steden.

VNG congres Experience Day