Het is een onwerkelijk gezicht: de imposante Ziggo Dome staat leeg. "Maar the show must go on", bezweert haar directeur Danny Damman. "We werken met man en macht om ons publiek te bieden waar we bekend om staan: eersteklas entertainment. Ook nu – júíst nu. Dus kun je niet naar de Dome komen? Dan brengen we de Dome naar je toe, met het Ziggo Dome Concertweekend."

"We get to carry each other." Deze beroemde lyrics van rockband U2 staan te lezen op de buitengevel van de Ziggo Dome. 'Een eerbetoon aan alle mensen in vitale beroepen, die nu de kolen voor ons uit het vuur halen.' Damman is er stellig over: 'Onze problemen vallen volledig in het niet bij wat er in de ziekenhuizen gebeurt.' Maar toch, de coronacrisis treft ook de Ziggo Dome, en hoe. Noodgedwongen zijn veel concerten de komende weken verplaatst. Met zijn team werkt Damman keihard aan twee dingen: zo snel mogelijk vervangende data vinden voor optredens – dit is al voor 90% gelukt – en alle mogelijkheden benutten om tóch iets voor het publiek te betekenen. Dat laatste ga je komend weekend merken.

Samen uit, samen thuis
Wat staat er te gebeuren? Vanaf vrijdag (17 april) gaan het Ziggo Dome Concertweekend van start. Damman: "Op Kanaal 13, het muzikale televisiekanaal van Ziggo, trakteren we je drie dagen en nachten lang op optredens die de afgelopen jaren plaatsvonden in de Ziggo Dome. Kensington, Ladies of Soul, Gerard Joling, Holland Zingt Hazes, Qapital, en zo kan ik nog heel lang doorgaan. Ook zenden we intieme Backstage Sessies uit van de Kaiser Chiefs en Within Temptation. Tot en met zondag kun je van alle optredens genieten, 24 uur per dag."

Belangeloos samenwerken
"
We mogen dan in een crisis zitten, in een tijd als deze zie je wel wie je vrienden zijn en wat je samen allemaal voor elkaar kunt krijgen. Wat normaal onmogelijk is, was nu in een vloek en een zucht geregeld." Damman doelt op de rechten die gemoeid zijn met het uitzenden van concerten. Management van artiesten, platenmaatschappijen en overige rechthebbenden – ze werken allemaal belangeloos mee aan zijn initiatief. "Geweldig. En ook met onze partner Ziggo werken we fantastisch samen. Voor de zendtijd en programmering van het Ziggo Dome Concertweekend zetten zij zich maximaal in."

Nieuwe normaal
Muziekliefhebbers hebben dus iets om naar uit te kijken. "En we werken aan nog veel meer moois", vertrouwt Damman ons toe." Hopelijk is veel van deze toekomstmuziek helemaal niet nodig. "De regering komt 21 april weer bijeen om te besluiten hoe het verder gaat met alle maatregelen. Wie weet kunnen we onze echte programmering snel weer hervatten. Tegelijkertijd adviseerde Mark Rutte ondernemers al om na te denken over "het nieuwe normaal". Dus buigen we ons over een gekke vraag: hoe kunnen we concerten organiseren waarbij iedereen 1.5 meter afstand houdt?"

"Laten we hopen dat het niet zover komt, en dat we snel weer met zijn allen kunnen genieten in de Ziggo Dome," zegt Damman hoopvol. "Tot die tijd blijven we het publiek van de Ziggo Dome, en dat van Ziggo, trakteren op muziek. Zoveel als kan, zoveel als nodig is."

Vanaf nu brengt Ziggo extra veel muziek bij haar klanten thuis. Het hele programma bekijk je op ziggo.nl/samenthuis. Tot en met 1 juni zijn alle 14 muziekzenders uit het Movies & Series XL pakket toegankelijk voor digitale klanten. Ook de zenders NPO 1 extra, NPO 2 extra en OUTtv zijn beschikbaar voor alle klanten, ook via Ziggo GO.

Ziggo Dome Concertweekend