Wordt Liverpool voor het eerst sinds 1990 weer kampioen van de Premier League? En hoe doet Max Verstappen het tijdens de Grand Prix in zijn 'eigen' Zandvoort? Deze unieke sportmomenten zou je normaal gesproken rond deze tijd op Ziggo Sport zien. De coronacrisis is momenteel helaas een te sterke tegenstander. Toch verschijnt er nog een hoop moois op de zender.

Als sportliefhebber kijk je natuurlijk het liefst live. Of het nu tennis, golf of handbal is: niets kan de spanning, adrenaline en soms zelfs zenuwen vervangen die je beleeft als je op de tribune of voor de buis kijkt. Een enorme uitdaging dus voor Ziggo Sport, dat een heel groot deel van de geplande live-programmering moet vervangen. Directeur Will Moerer legt uit hoe dat gaat.

Alles ligt stil
"Live sport is wereldwijd volledig weggevallen", vertelt Will. "Alleen in Wit-Rusland schijnen ze nog gewoon door te sporten. Sommige evenementen gaan simpelweg niet door. Andere – zoals de Grand Prix in Zandvoort – zijn voorlopig uitgesteld. Tot wanneer weet niemand. Zo nu en dan sijpelen er berichten door dat bepaalde competities tóch uitgespeeld gaan worden. Daar hopen wij natuurlijk heel erg op, al moeten we voorlopig gewoon afwachten wat er gaat gebeuren."

Het enige liveprogramma dat nog wél op Ziggo Sport te zien is, is het Formule 1-café op vrijdagavond. Een opsteker, vindt Will. "Hoewel de sfeer zo zonder publiek natuurlijk heel anders is, kan de Formule 1-liefhebber hier toch zijn ei kwijt. Het is voor veel mensen denk ik ook heel fijn om even niet iets over corona te horen, maar over hun favoriete sport."

Alternatieve programmering
Van een overvolle sportagenda naar een zo goed als lege. Hoe vul je de gaten op? Dat doet Ziggo Sport op verschillende manieren, legt Will uit. Eén is door te zoeken naar sporten die nog wél kunnen onder deze omstandigheden: de virtuele varianten. De eSports voetbalcompetitie bestond al, maar er zijn nu ook een paar virtuele racecompetities ontstaan. Bijvoorbeeld de Porsche Mobile Supercup, een bekertoernooi tussen Porsche-racers. "We merken dat de echte liefhebbers dit erg prettig vinden. En dat snap ik, want het ziet er goed uit en vervangt deels de wedstrijdspanning die iedereen zo mist."

Will Moerer

Het roemrijke verleden
Ook voor kijkers die minder hebben met eSports valt er meer dan genoeg te halen op Ziggo Sport. Met name voor de voetballiefhebbers. Zo vraagt presentator Wytse van der Goot in het nieuwe programma 'Tussen de palen' bekende Nederlandse (oud-)voetballers en analisten het hemd van het lijf. Wat was de beste speler tegen wie zij speelden? Wat was het mooiste stadion waarin ze speelden? En wat vinden ze het mooiste voetbalshirt?

Ook Sierd de Vos neemt een duik in het verleden. In zijn nieuwe programma 'De zolder van El Sierd' toont hij een compilatie van zijn reportages. "Dat is een heel fijn programma", vindt Will. "We kijken natuurlijk vaak vooruit, maar vergeten weleens wat een mooie voetbalmomenten er al zijn geweest. Dat laat Sierd in zijn programma zien. Qua historisch besef doen we er bovendien een schepje bovenop door bekende voetbalwedstrijden uit te zenden. Denk maar eens aan de jaren zeventig, toen Feyenoord en Ajax prachtige Europese successen boekten. Die beelden zijn heerlijk om terug te zien. En ook als fan van Peptalk kom je aan je trekken. Via ReplayTV kun je een compilatie van deze talkshow terugkijken."

Een nieuwe start
Het Nederlandse sportverleden zit boordevol unieke momenten waar we de kijkers van Ziggo Sport nog op kunnen trakteren. En zolang de livesporten stilliggen, blijven die beelden komen. "Heel fijn natuurlijk dat we onze kijkers tóch iets kunnen voorschotelen, maar we kijken reikhalzend uit naar het moment waarop de sport weer tot leven komt. Deze situatie is voor ons frustrerend, maar natuurlijk net zo goed voor onze kijkers. Ieders geduld wordt behoorlijk op de proef gesteld. We gaan ervan uit dat we binnen afzienbare tijd al die liefhebbers weer kunnen voorzien in hun spanning- en adrenalinebehoeften."