Stel, je bent op een concert met veel publiek. Dan is de kans groot dat je niet zo makkelijk even een appje stuurt of iets op sociale media plaatst. Als een grote groep mensen tegelijkertijd op het 4G netwerk gaat, dan is de bereikbaarheid en snelheid van de internetverbinding niet altijd even betrouwbaar. Camerize, een platform voor live videoproductie met meerdere smartphones, zocht (met hulp van Vodafone) naar een oplossing voor dit probleem.

"We zochten naar een manier om bandbreedte te reserveren", vertelt Martinus Meiborg, eigenaar van Camerize. "Want wanneer Camerize een event livestreamt dan is een betrouwbare verbinding met voldoende capaciteit noodzakelijk." Binnen 5Groningen, initiatief van Economic Board Groningen, werkt Camerize samen met TNO, Vodafone en Ericsson aan een heuse Camerize-slice. Deze slice maakt het mogelijk om met 5G een stuk netwerk-capaciteit te reserveren voor een specifieke dienst.

Constante stroom data
Camerize verzorgt meer-cameraregie in de cloud met smartphones. "We zetten meerdere smartphones in als camera om live beelden uit te zenden via internet of een omroep", vertelt Martinus. "Video via internet kenmerkt zich door een constante stroom van veel data, waarbij elke seconde telt. Als een tv-omroep live gaat uitzenden tijdens een event moet er veel worden opgebouwd. Dat is met Camerize en met deze 5G oplossing niet meer nodig."

Capaciteit reserveren
Wieger IJntema en Toni Dimitrovski van TNO hebben een Camerize-slice gebouwd in het 5G-lab van 5Groningen. Alle smartphones die zijn aangesloten bij Camerize kunnen hun livestream uploaden via de Camerize-slice. Deze slice is toegankelijk voor een specifieke groep mensen, waardoor Camerize geen hinder ondervindt van grote drukte op de andere 'algemene' slice in het netwerk. "Je reserveert eigenlijk een stukje capaciteit", legt Toni Dimitrovski uit. "En als Camerize de capaciteit niet meer nodig heeft dan wordt het weer beschikbaar gemaakt voor anderen."

5G en network slicing
Bij 4G gaat al het internetverkeer via dezelfde 'slice' van een provider. "Met de komst van 5G wordt dit totaal anders", legt Wieger uit. "Bij 5G wordt het netwerk namelijk verdeeld in meerdere sub-netwerken. Dat noemen we network slicing. Als er erg veel netwerkverkeer is in slice 1, dan heeft slice 2 daar geen last van. En als slice 2 overbelast is, dan merkt slice 1 daar niks van." Met network slicing is het mogelijk om meerdere slices te creëren bovenop de algemene slice. "De afzonderlijke slices kun je afstemmen op de specifieke behoeftes van applicaties en diensten, zoals Camerize", aldus Toni.

Lees meer over dit initiatief op de site van 5Groningen.
Lees meer over GigaNet (het netwerk van Vodafone en Ziggo samen)