Het is zo'n beetje de oudste branche uit de Nederlandse geschiedenis: de agrarische sector. Maar de oudste wil niet zeggen de oubolligste. De agrarische industrie is een voorloper op high-tech gebied. Van een zwangere koe die een sms naar de boer stuurt dat ze gaat bevallen tot hydrometers die op afstand bepalen of het land besproeid moet worden of niet.

De agrarische sector kampt vaak met tijdnood. Het is bijvoorbeeld écht een race tegen de klok om verse groenten zo snel mogelijk geoogst te krijgen en ervoor te zorgen dat ze in de diepvriesruimtes van de fabriek terecht komen. Ook het continu door laten draaien van inblikmachines komt soms met technische moeilijkheden. 

24/7 doorwerken
Ploeger, een producent van moderne landbouwmachines, werkt samen met VodafoneZiggo om Internet of Things (IoT) in dit proces te integreren. Veel landbouwmachines komen maar een klein deel van het jaar in actie. "Neem de erwtenoogst. Die duurt maar een kleine twee maanden", zegt Niels Havermans, directeur sales en marketing bij Ploeger. "In die periode worden die specifieke oogstmachines 24/7 ingezet."

Oogstmachines
Landbouwmachines worden daarom veelal uitgerust met sensoren die 24/7 data doorsturen naar de boer. Zo geven de machines niet alleen door hoeveel ze oogsten, maar ook hoe het gesteld is met de machine zelf, zodat ze minder lang hoeven stil te staan. Ploeger paste IoT voor het eerst toe bij oogstmachines voor erwten. Dat was niet altijd makkelijk. "We maken speciale machines. Die hebben dus ook speciale sensoren nodig. Vaak moeten we die zelf maken", zegt Cees van Beek, technisch directeur bij Ploeger. "Vodafone zorgt voor de wereldwijde connectiviteit. Het mooie is dat die partijen met beproefde technologie werken. We hoefden dus niet eerst een pilot te draaien, maar zijn er gewoon mee aan de slag gegaan", vervolgt Cees.

Sms'ende koeien 
IoT biedt ook uitkomst voor de veeteelt. Eén op de veertien kalfjes overlijdt bij de geboorte. Dit kan erg gevaarlijk zijn voor de bevallende koe. Daarom is het de taak van de boer om een koe 24/7 te monitoren als hij vermoedt dat ze binnenkort moet bevallen. Dit staat andere werkzaamheden in de weg. Veel boeren weten dat zwangere koeien opvallend met hun staart bewegen voor hun bevalling. Zo kwamen Emmet Savage en zijn twee medeoprichters tot een briljant concept: Moocall. "Wij vroegen ons af: hoe kunnen we die bewegingen op afstand monitoren, zodat de boer op tijd gewaarschuwd wordt?", aldus Savage. "Want we wisten: als de boer aanwezig is bij de bevalling, dan verbetert dat de overlevingskansen van kalfjes al aanzienlijk."

600 stukjes data per seconde
Een sensor aan de staart van de koe verzamelt 600 stukjes data per seconde. Door typische staartbewegingen kan deze sensor weeën signaleren en doorsturen naar de boer of arts. Vervolgens krijgen zij een sms met de melding dat het kalfje bijna verwacht wordt. Samen met VodafoneZiggo heeft Moocall deze technologie weten te perfectioneren en samengebracht op een platform. Door VodafoneZiggo’s global reach zijn ze nu al actief in 40 landen. 

Geen boer meer op de tractor
Dankzij IoT is de tijd voorbij dat boeren vanaf hun tractor moeten kijken of het land bemest of besproeid kan worden. Een mooi voorbeeld zijn met het internet verbonden hydrometers die je op het land kunt plaatsen. Zo kunnen boeren altijd realtime zien of de grond te nat is of juist te droog. Moet er gesproeid worden of willen zij toch een dagje wachten?

Minder interventie van de boer en meer automatisering met de hulp van IoT zorgt voor een hogere productiviteit en minder arbeidskosten. Zo kunnen bedrijven duurzamer en sneller werken. De connectiviteit van VodafoneZiggo kan ervoor zorgen dat IoT op meer gebieden kan worden geïmplementeerd, terwijl innovatieve bedrijven werken aan nieuwe oplossingen.

Lees meer over ons netwerk van de toekomst.
Kijk voor informatie over onze zakelijke producten op vodafone.nl/iot.