Je leven lang leren, zoveel je maar wilt, met tienduizenden opleidingen, cursussen en trainingen om uit te kiezen. Het leren van de toekomst is gearriveerd, en het heet: Unlimited Learning. VodafoneZiggo heeft de primeur, maar als het aan HR-directeur Thomas Mulder ligt, kiezen meer bedrijven voor limietloos leren. "Dit is de 'Netflixificatie' van het leerlandschap." Archipel-CEO Omar Fouab vult aan: "En het gaat álles veranderen."

Waar mensen vroeger rustig dertig jaar hetzelfde werk deden, kun je er nu niet meer op vertrouwen dat je carrière een leven lang meegaat. Je blijvend ontwikkelen is daarom belangrijker dan ooit. Je móet meeveranderen. Maar hoe? Thomas: "Voordat je de arbeidsmarkt opgaat, draagt de overheid zorg voor je opleiding. Daarna ben je overgeleverd aan jezelf, en aan wat werkgevers je bieden. Het laatste schiet nu volkomen tekort. Met een persoonlijk budget van gemiddeld duizend euro per jaar kom je nauwelijks vooruit."

"Voor de ontwikkeling van onze 7.500 werknemers werken we samen met een gevestigde naam", vertelt Thomas. "Schouten en Nelissen. Toen Marieke Schouten en mijn collega Marieke Zuidema van gedachten wisselden over bovenstaande problematiek, kwamen ze op een even lumineus als gewaagd idee. Een manier om mensen ongelimiteerd te laten leren." Deze nieuwe methode heet Unlimited Learning. VodafoneZiggo heeft het zojuist gelanceerd voor haar hele workforce van magazijnmedewerkers tot de directie. Thomas: "En dat zouden meer bedrijven moeten doen. Dit is de weg vooruit."

Unlimited Learning

Zelf bepalen
Leren zonder limiet. Het klinkt haast te mooi om waar te zijn. Maar dat is het niet, verzekert Thomas. Hoe werkt het? "Unlimited Learning is een concept dat Archipel, een spin-off van Schouten en Nelissen, samen met ons heeft ontwikkeld. Het resultaat is een platform met tienduizenden opleidingen in alle soorten en maten. Online én in de klas. Al onze medewerkers maken er gebruik van. Het werkt eenvoudig. Je bepaalt zelf wat je leert. Budget speelt geen rol, de enige beperking is tijd."

"Kort gezegd biedt het platform je drie soorten ontwikkeling", vervolgt Thomas. "Je kunt trainingen volgen om nóg beter in je huidige werk te worden, een opleiding doen ter voorbereiding op een nieuwe rol, of aan je persoonlijke ontwikkeling werken. Bijvoorbeeld met een cursus Spaans, of mindfulness. Er is maar één spelregel. De eerste twee varianten doe je in de tijd van VodafoneZiggo, aan persoonlijke ontwikkeling werk je in je vrije tijd."

Veel voor weinig
Volgens Archipel-CEO Omar Fouab is deze stap niets minder dan de verwezenlijking van een droom. Omar: "Archipel wil de ANWB van de opleidingsmarkt zijn – mensen verder helpen, wat er ook gebeurt. Unlimited Learning is daarin een even logische als essentiële stap. Het is geweldig om deze samen met VodafoneZiggo te zetten. Er bestaan al allerlei partijen die het leren van de toekomst claimen. Maar dat gebeurt allemaal in de vorm van online trainingen, die de klant per stuk afrekent. Unlimited Learning bevat elke soort opleiding, ook klassikaal, die de klant zoveel mag gebruiken als hij maar wilt. Hiervoor betaalt hij een vast bedrag per medewerker. Er zijn heel kostbare lesprogramma's bij, maar de jaarprijs is bescheiden en ligt zelfs ónder het landelijk gemiddelde."

Unlimited

Onder de duizend euro dus. Hoe kunnen die kosten zo laag zijn? "Het 'oude leren' is gewoon niet efficiënt genoeg', legt Thomas uit. 'Als je duizend euro per jaar mag uitgeven aan je ontwikkeling, ontdek je al snel dat je er niet meer dan een paar cursusdagen voor terugkrijgt. Je belandt in een zaaltje met een handvol mensen, en nou ja, ontwikkelen maar. Veel te veel energie, veel te weinig resultaat. Bedrijven als Netflix en Spotify laten zien dat je met de juiste aanpak ook een enorm breed en rijk aanbod kunt bieden voor een laag bedrag. Of kijk bijvoorbeeld naar Pathé, en hun unlimited filmprogramma. Een doorslaand succes. Het lijkt onmogelijk, maar het kan juist heel goed uit."


Future proof
"
De kwaliteit van ons platform zit niet alleen in het leeraanbod, maar ook in de begeleiding en voortdurende ontwikkeling', vertelt Omar. 'Hiervoor zorgt ons Customer Success Team, dat VodafoneZiggo als een honingraat omringt. Leeradviseurs helpen medewerkers bij het maken van de beste opleidingskeuzes en leerdoelen. Daarnaast zorgen partnermanagers dat de juiste opleidingen klaarstaan voor de toekomst waar VodafoneZiggo op afstevent. Denk aan 5G dat in aantocht is, de opkomst van chatbots en van Artificial Intelligence. Al deze innovaties vergen nieuwe vaardigheden. Wij houden het leeraanbod van dag tot dag up-to-date, en zorgen zelfs dat aanbieders de juiste trainingen ontwikkelen."

Unlimited Learning

Thomas Mulder en Omar Fouab hebben duidelijk iets gemeen als ze over Unlimited Learning spreken. Een rotsvaste overtuiging. "Dit is het. En dit gaat alles veranderen." Geef ze eens ongelijk, zou je denken. Maar blijkbaar gebeurt dat soms wel. Omar: "We staan aan de vooravond van iets heel unieks, en daar ben ik echt trots op. Ook al word ik soms voor gek verklaard. "Een training van 4000 euro verkopen met nog geen kwart van het budget? Dat is luchtfietserij." Inmiddels weten we zeker dat het werkt. En dat het voor heel veel mensen onbeperkte mogelijkheden gaat bieden. Om zichzelf te ontwikkelen als mens, én om vooruit te komen in een 21e-eeuwse arbeidsmarkt. Dat is waanzinnig gaaf."