Ruim 1 op de 4 kinderen heeft te maken met een chronische aandoening en is hierdoor langdurig ziek. Onderzoek wijst uit dat sociale isolatie zeer schadelijk is voor de ontwikkeling van deze kinderen. Zij kunnen voortaan via een speciale robot in contact blijven met hun klasgenoten, familie en vriendjes. Zo hoeven ze geen les te missen en kunnen ze zelfs virtueel buitenspelen. Op deze manier wordt voorkomen dat deze kinderen in een sociaal isolement komen. De Vodafone Foundation stelt 25 robots beschikbaar en leent deze uit aan deze kinderen.

Puck is één van deze zieke kinderen. Door haar stofwisselingsziekte heeft ze vaak minder energie dan haar leeftijdsgenootjes en kan ze niet overal aan mee doen. "Ik vind het heel fijn om de robot te hebben want dan kun je gewoon meedoen", zegt ze. "Dan hoef je vriendjes niet te missen en kan ik soms ook even vergeten dat ik in het ziekenhuis lig." Ook de ouders van Puck zijn blij met de robot. "Ik ben heel bij om te zien dat Puck toch haar momenten kan pakken als ze niet op school is", zegt de vader van Puck.

De AV1-robot, bedacht en ontwikkeld door het Noorse bedrijf No Isolation, zorgt ervoor dat een ziek kind kan deelnemen aan activiteiten in de klas en daarbuiten. Het kleine robotje stuurt de beelden en geluiden rechtstreeks naar de tablet of telefoon van de zieke klasgenoot. Vanaf thuis of ziekenhuis kan hij of zij de robot opdrachten geven en besturen. Via de AV1-robot kan het kind praten, luisteren en z'n vinger opsteken. Zo ontstaat er interactie die normaal gezien onmogelijk zou zijn, op school, maar ook tijdens speelafspraken, verjaardagen en schoolreisjes.

bondgenoten robot Puck

De Vodafone Foundation is verantwoordelijk voor de financiering en de 4G-connectie van de robots. Stichting Kind en Ziekenhuis regelt het uitleenproces van de robot naar de gezinnen. Ouders, docenten of kinderen kunnen een robot AV1 aanvragen op de site van Bondgenoten: www.mijn-bondgenoot.nl.

Lees ook het artikel op de site van Stichting Kind en Ziekenhuis.