In het vluchtelingenkamp Kara Tepe op het eiland Lesbos in Griekenland bereidt een groep jonge mannen zich voor op een betere toekomst als kapper. Ze leren het vak van TikTok-video's via het wifi-systeem van het kamp en oefenen op elkaar.

Kara Tepe is het grootste kamp voor vluchtelingen en ontheemden op het eiland Lesbos. Het is gebouwd als tijdelijke opvang voor vluchtelingen terwijl hun Europese asielaanvragen behandeld worden. In het kamp wonen gezinnen en personen uit onder andere Irak, Syrië en Afghanistan.

Het betrouwbare gratis wifi-systeem van Vodafone Foundation is een essentieel hulpmiddel voor de mensen die in het kamp wonen.

HR-manager Babet Agten van VodafoneZiggo in Nederland die vrijwilliger is bij het Instant Network-programma van de Foundation: "Het Instant Network van de Vodafone Foundation biedt het hele kamp gratis vitale internettoegang. Daarmee kunnen de mensen in Kara Tepe in contact komen met hun familie, hun opleiding voortzetten en tot rust komen, zich ontspannen en gezond blijven."

Het Instant Network-programma belichaamt de Connecting for Good-missie van Vodafone Foundation. Het programma zet vrijwilligers en communicatietechnologie in om gratis essentiële communicatie te herstellen en technische ondersteuning te bieden aan hulporganisaties, slachtoffers en vluchtelingen in afgelegen gebieden en tijdens noodsituaties. In de afgelopen tien jaar hebben vrijwilligers meer dan vijftig missies uitgevoerd in noodsituaties in 23 landen. De technologie van de Foundation helpt mensen in nood om deel te blijven uitmaken van de digitale samenleving: telefoons opladen, gratis bellen met familie en vrienden via wifi, online asielaanvragen uitwerken en toegang tot formeel en informeel onderwijs.

Vrijwilligers van de Vodafone Foundation ondersteunen vluchtelingen op Lesbos sinds 2020, toen ze voor het eerst een wifisysteem installeerden voor de hele locatie, waarbij internet-backhaul en bandbreedte werden geleverd door de Egeïsche Universiteit.

Op Lesbos heeft Vodafone's Instant Network de afgelopen vier jaar meer dan 50.000 mensen ondersteund en levert het momenteel internet aan 6.350 unieke gebruikers, die maandelijks 9 terabytes aan data verbruiken.

Instant Network team op Lesbos

Een internationaal team van vijf Instant Network-medewerkers heeft onlangs het kamp bezocht om apparatuur te controleren en te upgraden. De medewerkers, waaronder Babet Agten en Jeroen Aanraad van VodafoneZiggo, zijn werkzaam in verschillende functies, waaronder field engineering, cloudinfrastructuur, projectbeheer en human resources (HR).

Het team verbeterde de connectiviteit in de familieruimte van het kamp, inclusief een nieuw internetsysteem voor de niet-gouvernementele organisatie Because We Carry die moeders helpt die een veilig toevluchtsoord zoeken.

Steffi de Pous van Because We Carry zei: "Dit Vodafone internetnetwerk geeft moeders de kans om in contact te blijven met hun familie in hun thuisland. Want wij zijn allemaal wired for connection."

Vodafone Foundation heeft ook nieuwe toegangspunten gecreëerd in het gebied van het kamp dat bestemd is voor alleenstaande mannen, wat betekent dat de TikTok-kappers hun opleiding voor een nieuw leven kunnen voortzetten.

Instant Network team op Lesbos