Vodafone heeft een primeur: 5G-technologie waarmee visueel beperkt paralympisch kampioen Tristan Bangma zelfstandig over een wielerbaan kan rijden. De rol van de copiloot, met wie hij normaal wedstrijden op een tandem rijdt, wordt overgenomen door twee scanners op zijn fiets die de baan en andere rijders in kaart brengen. Deze beelden gaan via een externe computer en 5G als audiosignaal naar de headset van Bangma. Het prototype werd door Vodafone speciaal voor Bangma ontwikkeld en is onderdeel van de nieuwe 5G-campagne.

Bangma rijdt met gebruik van het prototype met maar liefst 50 kilometer per uur zelfstandig over de baan, terwijl hij een gezichtsvermogen van maar 1 procent heeft. Dit is vergelijkbaar met kijken door een zeer dichte mist.

Hoe werkt het?
De hogere snelheid en mindere mate van vertraging van 5G maken deze bijzondere oplossing mogelijk. Het prototype is een combinatie van nieuwe en bestaande technologieën en creëert een unieke ervaring voor visueel beperkte rijders zoals Bangma. Twee LiDAR-scanners, vergelijkbaar met radar, op de voor- en achterzijde van de fiets brengen de wielerbaan en de locatie van andere rijders in kaart. Deze virtuele 2D-weergave van de baan wordt vervolgens via het 5G-netwerk verzonden naar een computer, die het omzet in een 3D-omgeving en vervolgens in een 8D-audiosignaal – een levensechte versie van surround sound. Dit signaal gaat realtime terug naar Bangma, die het geluid van een fiets om zich heen hoort via in-ear oordopjes. Zo weet hij zich te oriënteren op de baan en op tijd te anticiperen op andere rijders. Al deze stappen gebeuren in een fractie van een seconde. De snelheid en stabiliteit van het 5G-netwerk zijn hierbij doorslaggevend.

‘Dat ik ooit weer zelfstandig over de baan zou kunnen racen was een van mijn grote dromen. Dat dit nu al kan op deze manier, had ik tot voor kort onmogelijk geacht. Na de eerste test werd ik alleen maar enthousiaster over het idee. Om hier nu zo moeiteloos rond te rijden is prachtig! Ik ben benieuwd wat de ontwikkeling van 5G in de toekomst nog meer mogelijk maakt voor ons allemaal’, aldus Bangma.

Samen vooruit
Met deze campagne wil Vodafone aan Nederland laten zien welke waardevolle oplossingen 5G ons gaat brengen. De fiets waarmee Bangma rijdt is een prototype en bewijst dat technologische innovatie mensen vooruitbrengt. Op termijn zou soortgelijke technologie visueel beperkte mensen kunnen helpen om zich makkelijker zelfstandig te verplaatsen in slimme steden. 5G is een belangrijke katalysator van zulke innovaties.

“Vodafone omarmt de toekomst en gelooft dat we met connectiviteit kunnen zorgen voor een betere wereld. Als voorloper in onze branche onderzoeken we graag nieuwe technologieën en toepassingen, en de rol die ons netwerk speelt in deze ontwikkelingen. Het doel van deze campagne is om Nederlandse consumenten te laten zien wat er met huidige technologieën al mogelijk is. Tristan is het bewijs dat dromen en ambitie geen grenzen kennen. Wij zijn dan ook trots dat we met ons netwerk hebben kunnen helpen een van zijn dromen te verwezenlijken”, zegt Marcel de Groot, directeur consumentenmarkt VodafoneZiggo.

De 5G-techniek waarmee Bangma rijdt wordt door Vodafone overgedragen aan Fonds Gehandicaptensport. “Wij willen dit prototype inzetten op evenementen, waar iedereen zelf kan ervaren wat er met behulp van technologie mogelijk is voor sporters met een beperking”, aldus Nike Boor, Directeur Fonds Gehandicaptensport.

Fonds Gehandicaptensport heeft als doel dat in 2030 sporten voor iedereen met een handicap de normaalste zaak van de wereld is. Boor: “We hebben dus nog 10 jaar, maar ook slechts 10 jaar. Daarom hebben we de wens om versneld barrières te slechten die mensen met een handicap ervaren. Deze innovatieve technologie van Vodafone sluit hier natuurlijk perfect op aan. Een technologie die visueel beperkte mensen kan helpen om makkelijker zelfstandig te sporten en te bewegen. En uiteindelijk bewijst dat technologische innovatie mensen vooruit brengt en verbindt. Handelen vanuit mogelijkheden spreekt ons enorm aan”