Telecombedrijf VodafoneZiggo stelt 12.000 prepaid simkaarten beschikbaar aan Oekraïense vluchtelingen in Nederland. Daarop staat 6 GB aan data en 20 euro aan beltegoed. Mensen kunnen zelf kiezen of ze het tegoed op de simkaart besteden om in Nederland te bellen, binnen Europa of wereldwijd. Distributie van de simkaarten loopt via het Leger des Heils, het Rode Kruis en Vluchtelingenwerk Nederland. Medewerkers van VodafoneZiggo die meehelpen met initiatieven voor vluchtelingen zullen ook een deel van de kaarten verspreiden. Het telecombedrijf heeft de eerste simkaarten deze week al beschikbaar gesteld.

Jeroen Hoencamp, CEO van VodafoneZiggo: "De oorlog veroorzaakt onbeschrijfelijk veel leed onder de bevolking van Oekraïne. Zowel bij de mensen die er nog zijn als bij alle mensen die het land uit zijn gegaan. Gezinnen en families zijn op de vlucht en hebben grote moeite om met elkaar in contact te blijven. Bij VodafoneZiggo willen we helpen waar we kunnen. Dat doen we op een manier waarin we goed zijn: zorgen dat mensen elkaar kunnen bereiken, voor zover dat in onze macht ligt. Daarom helpen we nu ook met gratis simkaarten voor Oekraïense vluchtelingen in Nederland."

Noodnetwerken bij grens Oekraïne
Afgelopen weken heeft een internationaal team van Vodafone-vrijwilligers noodnetwerken opgezet aan de grens Hongarije/Oekraïne en Roemenië/Oekraïne. Ook Nederlandse medewerkers van VodafoneZiggo waren namens de Vodafone Foundation afgereisd om vluchtelingen uit Oekraïne te voorzien van gratis wifi. Ze legden verbindingen in masten en noodgebouwen in het grensgebied, maar ook in een groot treinstation in Boedapest. De focus lag op de 'tussenstops' van de vluchtelingen waar ze zich registreren en overstappen op ander vervoer. Daar konden ze hun telefoons opladen, gratis wifi gebruiken en contact maken met familie en vrienden in het oorlogsgebied.

Gratis bellen en sms'en
Eerder maakte VodafoneZiggo al bekend om alle Vodafone-, hollandsnieuwe- en Ziggo-klanten tot en met 30 april gratis (mobiel) bellen en sms'en van Nederland naar Oekraïne en vice versa aan te bieden. Voor klanten die nog in Oekraïne zijn, biedt het telecombedrijf ook gratis data aan. Dit geldt voor zowel consumenten als zakelijke klanten.